28 / 03 / 2024

Kocaeli'deki Ereğli Evleri yeniden hayat buluyor!

Kocaeli'deki Ereğli Evleri yeniden hayat buluyor!

Kentteki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Ereğli Evleri'ni restore ediyor.



 

Kentteki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel’in Ereğli Mahallesi’nde yer alan evleri eski nostaljik günlerine geri döndürüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, şirin bir sahil yerleşkesi olan Ereğli bir zamanlar Yeşilçam filmlerine konu olmuştu. Burada yer alan kendine has evler filmlerin vazgeçilmez mekânlarıydı. Zamanla bakımsızlıktan kullanılmaz hale gelen yapılar için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi restorasyon projesi hazırladı. İki yapı Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilirken diğer yapılar için ev sahiplerine proje desteği de sağlanıyor.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Proje kapsamında Ereğli Evleri olarak bilinen yapılardan iki tanesi restore ediliyor. Tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla Ereğli’nin simgesi olan evler içinde en dikkat çekici olanlardan Çıpalı Konak ve 5,6,7 parselde bulunan bina restore ediliyor. Çıpalı Konak’ta tuğla dolgu duvar imalatı ve kiremit imalatı tamamlanırken çatı mahya uygulamaları da tamamlandı. Çıpalı Konak’ta dış cephe kaba sıva imalatı da sürüyor. Yapının zemin katında, kullanılamayacak durumda olan taşıyıcı ahşapların sökümüne başladı. Zemin taş temel güçlendirmesi de tamamlandı. Yapının geçici çatı yapımı sürüyor.

OSMANLI TÜRK EVİ ÖZELLİĞİ

Yeni yüzleriyle tarihi evler sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmak için Ereğli halkına hizmet veriyor. Bu kapsamda Yeşilçam filmlerine de konu olan Karamürsel’in Ereğli evlerinde restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Ereğli Evleri, Osmanlı Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak birçok 2 katlı ahşap, kagir evlerden meydana geliyor.


YÖRESEL MALZEMELER

Çıpalı Ev’in dışında bölgede yapımında yöresel malzemelere yer verilen 20’ye yakın ev günümüze ulaşabildi. Çıpalı Ev’in yanı sıra restorasyon projesi kapsamında 262 ada, 5,6,7 no.lu parsellerdeki sivil mimari yapı da restore ediliyor. 112 metrekare taban alanına sahip olan bu yapı 3 kattan meydana geliyor. Yapı aslına uygun olarak yeniden restore ediliyor. 


Geri Dön