29 / 03 / 2024

Irak, Filiz Bıldır ile yeniden hayat buluyor!

Irak, Filiz Bıldır ile yeniden hayat buluyor!

Rejim değişikliğinden sonra Irak’ın en çok yıkıma uğrayan kentlerinden olan Basra, bir Türk mimarlık şirketi ile deyim yerinde ise yeniden hayat buluyor...






Rejim değişikliğinden sonra Irak’ın en çok yıkıma uğrayan kentlerinden olan Basra, bir Türk mimarlık şirketi ile deyim yerinde ise yeniden hayat buluyor. Savaştan sonra harabeye dönen Basra kentinde otelden havalimanına, hastaneden tıp fakültesine kadar pek çok binanın renovasyonunu yapan Dore Mimarlık Yönetim Kurulu Başkam Filiz Bıldır'ın yanında 400 kişi çalışıyor.



Mimarlık hayallerini gerçekleştirmek için Irak'ın Basra kentinde iş yapma­yı seçen kadın girişimci Filiz Bıldır, harabe halinde olan bu şehri adeta yeniden tasarladı. Havalimanından hastaneye, okuldan alışveriş merkez­lerine kadar birçok proje gerçekleştiren Bıldır, Dore Mimarlık adlı firmasıyla bugün Basra’da 400 kişiye istihdam sağlıyor.



Ortadoğu bölgesinde Irak, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere çok sa­yıda ülkede mimar ve inşaatçı şapka­sıyla iş yapan kadın girişimci Filiz Bıl­dır, "Baretimi takıp tulumumu giyiyo­rum ve sabahtan akşama kadar şanti­yede işin başındayım" diyor.



Bıldır, 1973 yılında Balıkesir’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nii kazanınca İs­tanbul’a gelen Bıldır, bazı büyük in­şaat şirketlerinde profesyonel yönetici olarak çalıştıktan sonra 2005 yılın­da kendi şirketi Dore Mimarlık’ı kur­du. İlk etapta Türkiye için projeler ge­liştirmeye başlayan Bıldır, yurt dışına açılmaya karar verdi. Ortadoğu pazarını araştıran ve Irak’ın Basra kentinde ciddi bir kentsel dönüşüm fırsatı gören Bıldır, Basra'nın riskli ortamını fırsata çevirerek enkazdan başarı hikayesi çıkardı.


Ekonomist



Geri Dön