16 / 04 / 2024

Köksal Kasapoğlu'ndan KDV uyarısı!

Köksal Kasapoğlu'ndan KDV uyarısı!

Yeni Viçe gazetesi yazarı Köksal Kasapoğlu bugünkü yazısında konut finansmanında KDV indirimini kaleme aldı. İşte Kasapoğlu'nun o yazısı...





Yeni Viçe gazetesi yazarı Köksal Kasapoğlu bugünkü yazısında konut finansmanında KDV indirimini kaleme aldı. İşte Kasapoğlu'nun o yazısı...


Bazı basın-yayın organlarında yer alan haberlerde; 'Konutta, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının düşürülmesi' nedeniyle, 'Konut Kredisi' kullanan tüketicilerin bankalara ya da Tüketici Hakem Heyetlerine' başvurarak iade alabilecekleri yönünde haber, yorum ve değerlendirmelere yer veriliyor ve konut alırken konut kredisi kullananlara KDV geri ödemesi yapılacağı yönünde yazılar yazılıyor. 

Derneğimiz Genel Merkezi ve Rize Şubesini arayan tüketiciler, kredilerde ödenen KDV'nin Tüketici Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemesi, Bankalar ve Firmalara başvurarak geri alınıp alınmayacağını soruyorlar. 

8 Eylül 2016 tarihinde Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren,'KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi kararı, öncelikle 150 metrekareden büyük olan ve arsa metrekare değeri 1000 TL olan ve 8 Eylül 2016-31 Mart 2017 tarihleri arasında teslim edilecek konutları ve bunları alıp-satanları ilgilendirmektedir! Ticari Bankaların, tüketicilere kullandırdıkları konut kredilerinin, KDV ile ve dolayısıyla da KDV muafiyeti ile herhangi bir ilişkisi bulunmadığı gibi, kredi sözleşmesinin tarafı olan bankaların kullandırdıkları krediler, dolayısıyla KDV mükellefiyet ve sorumlulukları bulunmamaktadır. 


Konut satın alırken, ilgili firma vergi mükellefi ise; konut satın alınırken düzenlenen fatura ile KDV, tüketici tarafından firmaya ödenmektedir. Bankalardan alınan konut kredilerinde KDV alınması söz konusu değildir!.. 


Hükümet, bu karar ve tebliğ ile hem gayrimenkul sektörünü, hem inşaat sektörünü canlandırmak hem de tüketicileri korumak istemiştir. 

8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2016/9153 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla net alanı 150 metrekare ve üstü olan konutlar ve Kararnamenin yayınlandığı tarihte metrekare birim değeri 1.000-TL ve üzerinde olan konutlara ilişkin olarak, 08 Eylül 2016 tarihi ile 31 Mart 2017 tarihleri arasında yapılacak konut teslimlerinde; yüzde 18 olan KDV oranının, yüzde 8 olarak uygulanması yönünde düzenleme yapmıştır! Şayet bu tarihler arasında ve bu özelliklerde bir konut için tüketicilerle inşaat firmaları, müteahhit şirketleri aralarında satış-alış sözleşmesi düzenlemişlerse, KDV oranı sözleşmede yüzde 18 yazılmışsa, konut henüz teslim edilmemişse, sözleşme ve ödeme devam ediyor fakat 8 Eylül 2016-31 Mart 2017 arası teslim edilecek ve bu tarihler arası Faturası kesilecekse, KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanacaktır! Arada oluşan yüzde 10'luk fark, müteahhit veya inşaat şirketi tarafından, konut satın alan tüketiciye iade edilecek!.. Böylece, bu şekilde ev alanların cebinden daha az para çıkacak... 

Durumu yukarıdaki şartlara uyan Tüketiciler; bu haklarını firmadan, müteahhitten istemelidirler. 

Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 150 metrekare üzeri büyük konutlar, dairelerin fiyatı yaklaşık 400 bin TL'yi buluyor. Bu durumda değeri 400 bin TL olan bir konutta % 18'den 72 bin TL olan KDV tutarı, 32 bin TL'ye düşüyor. Arada, 40 bin TL vatandaşın cebinden daha az para çıkacak! Bu uygulama sonucu, büyük konut stoklarında bir erime olacağı tahinin edilmektedir. 

Konut alım/satımlarında KDV İstisnası olan durum şudur: Konut alımlarında KDV oran indirimiyle ilgili olarak yukarıda izah edilen şartlardaki % 10 oranındaki KDV indirimi haricinde, konut alımlarında 3065 sayılı KDV kanunun 17/4 maddesinde gösterilen İstisna dışında KDV iadesi söz konusu değildir!.. 

3065 Sayılı KDV Kanununun 17/4 maddesi uyarınca: Tüketici konut kredisi kullanırken, kullandığı krediye teminat olarak gösterdikleri veya ipotek kovdurdukları krediyi veren, yani konut finansmanı sağlayan kuruluşlara tesliminde KDV istisnası vardır. Bu durumda tüketici aldığı krediyi ödeyemez ise, teminat gösterdiği veya ipotek koydurduğu konutu, bankalar veya Finans kuruluşları haciz yoluyla satmaktadırlar. Bu durumdaki konut satışlarında KDV yoktur. 

Sonuç olarak 8 Eylül 2016-31 Mart 2017 tarihleri arasında satılan, satılacak, faturası kesilecek, sözleşme yapılmış ve birim metrekare değeri 1000 TL üzerinde olan ve net 150 metrekareden büyük olan konutlarda tüketiciler daha önce % 18 olarak ödediği veya ödeyeceği KDV'yi firmalara, müteahhitte %18 olarak değil % 8 olarak ödeyecek veya ödemişse aradaki % 10'luk farkı geri alabilecek. 

Bankalardan alınan konut kredilerinden KDV alınmadığı gibi geri KDV iadesi almak için bankalara veya Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat etmeye gerek yoktur. 

Diğer yandan 2015 yılında uygulamaya giren Konut Finansman Yönetmeliğine göre konut kredileri ile ilgili olarak tüketiciler şu kazanım ve haklara sahip olmuşlardır: Tüketiciler; Vadesi gelmemiş bir veya daha çok taksit ödemesinde bulunabilecek. Erken ödeme yapan tüketiciye bankalar gerekli, yazılı faiz indirimini yapacak, Tüketicilerden daha önce ölçüsüz ve anormal şekilde alınan erken ödeme tazminatını bankalar ve kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde % 2, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde en fazla % 2 olarak tazminat alabilecek ve bu oranlar aşılamayacak. 

Gecikme halinde gecikme faizi ana para üzerinden hesaplanacak. Açılan kredi ile ilgili hesaptan sadece kredilerle ilgili işlem yapılması durumunda banka hiçbir ücret ve masraf talep etmeyecek ve almayacak. 

Tüketicinin yazılı talebi yoksa sigorta yapılamayacak. Tüketici sözleşme öncesi yeterince bilgilendirilecek. Ekspertiz raporunun ve sözleşmenin bir örneği tüketiciye verilecek. 

Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansman sözleşmeleri ile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak. 

Yapı ruhsatı alınmadan tüketicilere ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak." Yeni uygulamaların tüketicilerimizce bilinmesini ve bilinçli şekilde kullanılmasını diliyoruz. 



Yeni Viçe 


Geri Dön