08 / 05 / 2024

Kongo Cumhuriyeti, TOKİ'den konut yapmasını istedi!

Kongo Cumhuriyeti, TOKİ'den konut yapmasını istedi!

IMF görevlileri ile bir çok ülkenin heyetleri tarafından yakından takip edilen TOKİ sistemine Kongo Cumhuriyeti'de talip oldu



Edinilen bilgiye göre, daha önce IMF görevlileri ile İtalyan, Fransız, ABD, Suriye ve Cezayir heyetleri tarafından incelenen  TOKİ  sistemine bir talipli de Afrika´dan çıktı.

Afrika ülkelerinden Kongo Cumhuriyeti Başbakan Temsilcisi Dr. Freddy Mbakata ve beraberindeki heyet TOKİ konutlarında incelemelerde bulundu.

Türkiye´nin toplu konut alanında aldığı mesafeyi yakından incelemek isteyen Kongo Cumhuriyeti Başbakanı Adolphe Muzito´yu temsil eden Dr. Freddy Mbakata ve beraberindeki heyet projeler hakkında bilgi alarak, TOKİ´nin  Ankara  Gölbaşı Örencik Konutları ile okul ve diğer sosyal donatıları gezdi.

-KONGO CUMHURİYETİ BAŞBAKAN TEMSİLCİSİ-

Örencik konutlarını inceledikten sonra düşüncelerini dile getiren Kongo Cumhuriyeti Başbakan Temsilcisi Dr. Freddy Mbakata, Kongo´da her 5 yılda bir kalkınma planı hazırladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Önümüzdeki dönemde, konut, hastane, okul ve diğer altyapı alanlarındaki açığımızı kapatmak istiyoruz. TOKİ, tek başına bunların tamamını yapıyor. Bu çerçevede Türkiye´nin ve TOKİ´nin deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Konutlar içinde yapılan okulları çok beğendim. Benim ülkemde de insanların modern konutlarda yaşamasını, çocuklarımızın böyle okullarda okumasını hayal ediyorum."

Kongo Cumhuriyeti´nin Afrika´nın üçüncü büyük ülkesi olmasına rağmen halkın modern koşullarda yaşamadığını kabul eden Mbakata konut sorununu çözmek için pek çok ülkeyle istişareler yaptıklarını, kendilerine Türkiye ve TOKİ´nin önerildiğini ifade etti. Mbakata, "İlk olarak Kuzey Ankara Projesini gördük ve adeta kıskandık. Böylece TOKİ´yle irtibata geçtik" şeklinde konuştu.

Konutlara hayran kaldıklarını dile getiren Kongo Cumhuriyeti Başbakan Temsilcisi Dr. Freddy Mbakata, "TOKİ, mutlaka Kongo´da da konut yapmalı" dedi.

TOKİ ile ortak bir çalışma yürütecek olan heyet, Türkiye´deki diğer büyük yatırımları da yerinde incelemek için İstanbul´a geçecek. TOKİ tarafından yapımı devam eden Seyrantepe Stadı´nı da gezecek olan Kongo heyeti, Kongo Cumhurbaşkanı ve Başbakanına sunulmak üzere bir rapor hazırlayacak.
AA

 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler...

Kongo da TOKİ'nin kapısını çaldı

Kongo Cumhuriyeti, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) konut yapmasını istedi. Daha önce IMF görevlileri ile İtalya, Fransa, ABD, Suriye ve Cezayir heyetleri tarafından incelenen TOKİ sistemine bir talipli de Afrika'dan çıktı. Kongo Cumhuriyeti Başbakan Temsilcisi Dr. Freddy Mbakata ve beraberindeki heyet Ankara'daki TOKİ konutlarında incelemelerde bulundu. Mbakata, "Konut, hastane, okul ve diğer altyapı alanlarındaki açığımızı kapatmak istiyoruz. Türkiye'nin ve TOKİ'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz" dedi. Mbakata, "İlk olarak Kuzey Ankara Projesi'ni gördük ve adeta kıskandık. Böylece TOKİ'yle irtibata geçtik. TOKİ, mutlaka Kongo'da da konut yapmalı" dedi. Ankara'dan İstanbul'a geçecek heyet Seyrantepe Stadı'nı da gezecek.
Sabah


Geri Dön