19 / 04 / 2024

Kontrat yapmayan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Kontrat yapmayan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Kiracı ve mülk sahibi arasında kontrat yapılmaz ise ne olur? Kontrat yapmayan ev sahibi nereye şikayet edilir? İşte merak edilen detaylar!



Ev sahipleri ile kiracılar arasında bazen sorunlar meydana gelmektedir. Kira sözleşmesinde yazılı olan ve kayıt altına alınan yasal sorumlulukları ve yükümlülükleri taraflar yerine getirmelidir. Aksi takdirde iki taraf açısından da sorunlar yaşanır ve çözülemez noktalara ulaşabilir.

EV SAHİPLERİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Kiracılar ev sahiplerini hangi durumlarda şikayet eder. Kiracıların ev sahipleri şikayet etme noktasında pek fazla sebep bulunmamaktadır. Kira artış oranı hakkında arada anlaşmazlıklar yaşansa da bu durum kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Ev sahipleri kafalarına göre kira artışı yapamazlar. Yaparlarsa da bu mahkeme kanalıyla iptal edilebilir. Yine de ev sahiplerini şikayet etmek isteyenler mahkeme kanalı ile bir yol olup olmadığını merak edip araştırıyorlar.

Ev sahiplerinin çoğunlukla şikayet edildikleri konu olan kira gelirinin vergilendirilmemesi direkt olarak kiracıları ilgilendirmemektedir. Ancak ev sahibinin kira gelirinin vergisini ödemelerini isteyen kiracılar bunu şikayet konusu yapabilirler. Bu şikayet ile ev sahipleri ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabilirler. Ev sahiplerini kira gelirinin vergisini ödemedikleri noktasında kiracılar ALO Maliye hattı üzerinden şikayetlerini anlatabilir. Bu bildirimden sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimi hemen harekete geçer. Öncelikle yapılan ihbarın doğru olup olmadığı araştırılır ve doğru olması durumunda ev sahibi hakkında inceleme başlatılır. Kira geliri konusunda kiracıdan da bilgi edinilir. Ev sahibinin kira gelirini doğru şekilde ifade etmediği otaya çıkarsa, kayıp olan vergi faizi ve gecikme cezası ile beraber ev sahibinden bu tutar alınır. Kiracılar bu şekilde şikayet yoluna gidebilir ve bu şikayet yolunda bir kazanım elde edemezler. Ama ev sahipleri vergi açısından sıkıntı yaşarlar. Buna engel olunabilmesi için ev sahiplerinin kiraları banka üzerinden yani resmi bir şekilde kabul etmeleri ve vakti geldiğinde kira geliri beyannamesini vermeleri gerekir. Bunu yapmaları halinde ev sahipleri kiracılara kendilerine şikayet imkanı tanımazlar.

Tapu kaydı dökümü nasıl alınır? İşte tapu parsel sorgulama detayları!

Kaç çeşit ev tapusu var? Tapu çeşitleri nelerdir?

Tapu satışı nasıl bozulur?


Geri Dön