23 / 04 / 2024

Konut alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı düşecek mi?

Konut alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı düşecek mi?

Koronavirüs sürecinde ekonominin canlanması için kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faizli konut kredisi kampanyası sonrasında konut fiyatları arttı. Peki bundan sonra konut fiyatları ne olacak? Artacak mı düşecek mi? İşte detaylar...



Türkiye genelinde ve 5 büyük şehirde 2019'un ilk 6 ayında konut satış fiyatları 2020'de arttı. 

Konut kredisi koşullarındaki fırsatların ardından yükselişe geçen konut fiyatlarında, Türkiye geneli yıllık artış ortalaması yüzde 22,84 ile dövizi geçti. 

Avantajlı konut kredileri sebebiyle zirvelere ulaşan konut talepleri fiyatların yükselmesine sebep oldu. 0.64 faiz oranlı konut kredisi kampanyası sonrası Türkiye genelinde konut fiyatlarında ortalama olarak yüzde 8.5 oranında artış yaşandı. 

Konut fiyatları son 1 yılda yüzde 2.69 artarken, son dört yıldaki artış oranı yüzde 8.73 oldu. Örneğin, İstanbul'da Ocak ayında 100 metrekare ev için 1.700 TL olan ortalama kira bedeli, Haziran'da 2 bin TL'ye çıktı. Düşük faizli konut kredisi avantajından sonra fiyatların yüzde 30 artığı belirtiliyor. 

Fiyatlar daha da artacak mı? 

Haziran ayında kamu bankaları tarafından sağlanan cazip konut kredisi şartları ve koronavirüs salgını sebebi ile konut alımlarında ertelenen talep harekete geçti. 

Konut taleplerin artmasıyla birlikte konut stoku azalıyor. Konut stokunun azalmasının ise, konut fiyatlarının artışını beraberinde getireceği öngörülüyor. 

Talebin artmasıyla doğru orantılı olarak yeni konut üretiminin de artması fiyat artışına sebep olacak. 

Konut fiyatları yükseliyor!

Konut fiyatlarına yüzde 30 zam!

Ev satın alacaklar için kritik uyarılar!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön