25 / 04 / 2024

Konut alımlarında toplam 115 milyar TL kredi kullanıldı!

Konut alımlarında toplam 115 milyar TL kredi kullanıldı!

Bankaların kullandırdığı konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0.9'a kadar gerilediğini söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, böylelikle kredilerin 115 milyara ulaştığını söyledi...



Bankaların kullandırdığı konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0.9'a kadar gerilediğini söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, böylelikle kredilerin 115 milyara ulaştığını söyledi.


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faiz oranlarının, şu anda bankadan bankaya değişmekle birlikte minimum yüzde 0,9-1 arasında bulunduğunu, bu kapsamda konut kredisi hacminin ocak 2014'te 105 milyar liradan temmuz 2014 itibariyle 115 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

 

2014 yılına ve 2015 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Durbakayım, konut fiyatlarındaki kar marjlarının son 2-3 yıldır tamamen azaldığını ve gelecek yıl bu marjlann yüzde 5-7 aralığına kadar gerileyebileceğini, bunda rekabetin artması kadar gayrimenkulün hammaddesi olan arsanın azalmasının da etkili olduğunu söyledi. 


SECİM SONUCU 2015'TE ISIK TUTAR 

Durbakayım, bir diğer etkenin ise boş [ arsa/arazilerin azalması nedeniyle yeni projelerin yenileme şeklinde değeri daha da artan eski arsaların üzerine yükselmesi olduğuna işaret ederek, "2015 yılı, gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacak. Çünkü yılın tam ortasında önümüzdeki süreci belirleyecek önemli bir seçim var. Haziran başında yapılacak bu seçim sonucu Türkiye'nin geleceğini belirleyeceği gibi hem Türkiye ekonomisine hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak" diye konuştu. 


Büyüme Beklentisi yüzde 15

İNDER Başkanı Durbakayım, inşaatta büyümenin yılı sonu yüzde 13-14 olmasını beklediklerini açıkladı. Durbakayım, 2015'te ise büyümenin yüzde 15'in üzerine çıkarak yüzde 20'lere dayanmasını beklediklerini ifade etti. 


Yeni Şafak


Geri Dön