28 / 03 / 2024

Konut alımlarında sözleşmeden dönme hakkı yeniden düzenlendi!

Konut alımlarında sözleşmeden dönme hakkı yeniden düzenlendi!

Konut alımlarında sözleşmeden dönme hakkı yeniden düzenlendi. Önceden ev teslimine kadar olan süre, 24 ay ile sınırlandırıldı. Ödenecek ceza süreye göre yüzde 2 ile 8 arasında değişecek.



Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK), konut sektörünü ilgilendiren bir düzenleme yapıldı. Ön ödemeli konut satışında sözleşmeden herhangi bir gerekçe göstermeden dönme hakkı 24 ay ile sınırlandırıldı. Dönme hakkı daha önce konut teslimine kadar kullanılabiliyordu. Sözleşmeden dönme tazminatı da yüzde 2 ile yüzde 8 arasında kademeli olarak artırıldı.


14 gün bedelsiz

28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, konutta sözleşmeden cayma hakkı 14 gün olarak uygulanıyor. 14 günde alımdan vazgeçen tüketiciden herhangi bir ceza da alınmıyor. Ayrıca tüketici teslim tarihine kadar konutunu herhangi bir gerekçe göstermeden iade edebiliyordu. Bu durumda satıcı, tüketiciden konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme bedelinin en fazla yüzde 2’sini tazminat olarak talep edebiliyordu.


Yeni KHK ile ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketiciye herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilme şansı verildi. Yani dönme hakkı


24 ayla sınırlandırıldı. Cezalar da süreye bağlı olarak artırıldı. Buna göre satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3 ile 6 ay arası için yüzde 4’üne, 6 ila 12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminat isteyebilecek.


Ödeme süresi uzadı

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek. Tüketici Kanunu’na göre bu süre 90 gün ile sınırlıydı.


Vazgeçme oranı yüzde 5’i buldu

2014 yılında Tüketici Yasası yürürlüğe girmeden önce sözleşmeden dönme hakkını kullanan tüketici oranı yüzde 1’i geçmiyordu. Yasanın çıkmasıyla birlikte, sözleşmeden dönenlerin sayısı da hızla arttı. Geçtiğimiz yıl konut satışlarında sözleşmeden dönenlerin oranı sektörde yüzde 5’e çıktı. Yani satılan her 100 konuttan 5’i sebep gösterilmeden iade edildi. Bu oran konut sektörü tarafından yüksek bulunuyordu ve uzun süredir hükümetten sözleşmeden dönmenin caydırıcılığının artırılması için düzenleme talep ediliyordu.


‘Dengeli oldu’

KONUT sektörü temsilcileri, temel beklentilerinin sözleşmeye sadık kalınması olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hesaplarımızı satışlar üzerine yapıyoruz ve satıştan gelen geliri nakit akışında kullanıyoruz, malzeme alıyoruz. Tüketici caydığında nakit olarak ödememiz gerekiyor. Bir iki tane cayma olduğunda sıkıntı olmasa da toplu olarak vazgeçme riski vardı. Hükümetten isteğimiz sözleşmeden dönmelerde caydırıcılık olmasıydı. Yapılan düzenlemeyle hem tüketicinin hakları korunmuş hem de sektör düşünülmüş. Dengeli olmuş.”


Vatan 


Geri Dön