19 / 04 / 2024

Şükrü Kızılot: Sözleşmeden dönme hakkı verilmesi inşaat sekötü için bir dinamit!

Şükrü Kızılot: Sözleşmeden dönme hakkı verilmesi inşaat sekötü için bir dinamit!

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeni düzenleme ile konut satışında alıcıya, devir teslim tarihine kadar sözleşmeden dönme hakkı tanınmasının inşaat sektörüne konulmuş bir dinamit olduğunu ileri sürdü.




Ünlü iktisatçı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, tüketici yasasındaki yeni düzenlemelerden affa kadar birçok konuda önemli uyarılarda bulundu.

 

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeni düzenleme ile konut satışında alıcıya, devir teslim tarihine kadar sözleşmeden dönme hakkı tanınmasının inşaat sektörüne konulmuş bir dinamit olduğunu ileri sürdü. 


Kızılot, dün İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) tarafından Sheraton Hotel'de düzenlenen 'İnşaat İşlerinin Vergilendirilmesi' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Yeni Tüketici Yasası'nın konut satışlarına yönelik birçok düzenlemeyi beraberinde getirdiğini ifade eden Kızılot, "Konut satış sözleşmesi zorunlu hale getiriliyor. Sözleşme olmadan alıcıdan tek kuruş talep edilemeyecek. Alıcıya 14 gün içinde hiçbir sebep göstermeksizin cayma hakkı verilecek. Ayrıca alıcı devir teslim tarihine kadar sözleşmeden dönebilecek. Bu inşaat sektörüne konulmuş dinamit gibi" dedi. 

Yeşil pasaport verilmeli uygulanacak indirim farklı olmalı" dedi. Kızılot, vergisini düzenli ödeyen, istihdam yaratan, Türkiye ekonomisine katkısı olan işadamlarına yeşil pasaport verilmesini de önerdi. 


I Şükrü Kızılot, "Ödememeyi alışkanlık haline getirenlerin dosyalarında bu gözükür. Aftan 5 kez, 10 kez yararlanmış olanla ilk kez veya 2'nci kez böyle bir durumu yaşayana Gözden geçirilmeli İnşaat firmaları açısından devir teslim tarihine kadar alıcının vazgeçmesi durumunun sıkıntı yaratacağını ifade eden Kızılot, bu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi ve daraltılması gerektiğini anlattı. İnşaat firmalarının böyle bir durumda en fazla yüzde 2 kesinti yapabileceğine dikkat çeken Kızılot, konutların teslim tarihinin de 36 aydan uzun süremeyeceğinin altını çizdi. 


Emlak vergisi de gündeme alındı Affın ağırlıklı olarak, vergi borçları, sigorta primleri, öğrenci kredileri, 120 liraya kadar olan çeşitli idari cezaları kapsadığını dile getiren Kızılot, 23 milyon vatandaşı ilgilendiren emlak vergisinin de gündeme alındığını ifade Vergisini zamanında ödeyen ödüllendirilsin I Vergi, ceza ve prim affı konusuna da değinen Kızılot, affın alışkanlık haline geldiğini ve belli bir kesimin 'nasılsa af çıkar' diye borçlarını ödemediğini savundu. Kızılot, "Ülkemizde önceki yapı- yorum, kandırmanın ödeme süresi bitiyor, 2 ay sonra yeni bir affın sesini duyuyoruz. 


Bu vergisini zamanında ödeyenleri rahatsız ediyor. 'Bizim suçumuz ne' tepkisi Haklarını kaybedecekler I Şükrü Kızılot, af düzenlemesinde 12, 24 ve 36 ayda ödeme imkanı olacağına işa'* retede/ rek, öde/ melerin 2'şer aylık . periyotlarla gerçekleştirileceğini ve 1 yılda 2'den fazla taksit ödemeyenlerin haklarını kaybedeceklerini belirtti. 

Vergisini ödeyenlerin psikolojik rahatsızlık duymamaları için ödüllendirilmesi gerekiyor" diye konuştu. 


İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, inşaatın, Türkiye ekonomisinde önemi giderek artan sektörlerden biri olduğunu söyledi. 


Olay Bursa 


Geri Dön