26 / 04 / 2024

Konut alıp-satarken dikkat! Bunu yapana para cezası veriliyor

Konut alıp-satarken dikkat! Bunu yapana para cezası veriliyor

Konut satın aldığı tarihin üstünden 5 sene geçmeden satan 110 bin kişi, değer artış kazancı beyannamesinde bulunmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine ziyarette bulundu. Düşük vergi ödemek için yanlış beyanda bulunan vatandaşlara para cezası kesiliyor.



Satın aldığı evini 5 yıl geçmeden elden çıkaranların 31 Mart 2022’ye kadar, ‘’Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’’ için beyannamede bulunması gerekiyor. 2021 yılı içerisinde evinin satışını yapanlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) verdikleri beyanname sonucunda ödemelerini temmuz ve mart ayında olmak üzere 2 eşit taksitle yapacak. 

Daha az vergi ödemek için tapuda usülsüz beyan yapanlara, ödenmeyen eksik tutarların dışında yüklü bir şekilde para cezası kesiliyor. Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nin evden sağlanılan gerçek kazanca göre belirlendiğini ifade eden Hesapkurdu.com'un İçerik Müdürü İbrahim Çolak, “Gelir Vergisi Kanunu’nun 80’inci maddesine göre, bağış ve miras aracılığıyla sahip olunan konutların haricindekilerin, alış tarihi itibarıyla 5 sene içerisinde satılması durumunda değer artış kazancı vergisine tabi tutulduğunu kaydederek, konut sahiplerinin GİB’e bu ayın sonuna dek beyanname vermesi gerektiğini anımsattı.

Konut alıp-satarken dikkat! Bunu yapana para cezası veriliyor

Fakat bazı gayrimenkul sahiplerinin Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni düşürmek için yanlış beyanda bulunduğuna işaret eden Çolak, bu durumun tespit edilmesi hâlinde gayrimenkul sahiplerinin eksik vergileri ödemekle yükümlü tutulduğunu vurgulayarak, aynı anda yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kaldığını anlattı.


Geri Dön