19 / 04 / 2024

Konut devlet desteği nasıl hesaplanır?

 Konut devlet desteği nasıl hesaplanır?

Devlet, ilk kez konut alacak kimselere bazı koşullarda destek sağlıyor. Peki, devlet desteği koşulları nelerdir? Başvusuru onaylanan katılımcıya ne kadar devlet desteği verilir? Konut devlet desteği nasıl hesaplanır?



Konut devlet desteği nasıl hesaplanır?

Tamamı kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurtiçinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabına, hesap sahiplerinin ödeme planlarına, Devlet katkısına konu olacak konutların niteliğine, Devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin tespitine ve birikim yapılan süreler ile ödeme planlarına göre devlet desteği yapılıyor. 


Bu destek; Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar, Kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar ile konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar için alınabiliyor


Buna karşın yukarıdaki nitelikleri taşımayan konutlara, devre mülklere devlet katkısı ödemesi yapılmıyor. Ayrıca yatılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara Devlet katkısı ödemesi yapılmıyor.


Peki, başvusuru onaylanan katılımcıya ne kadar devlet desteği verilir? Konut devlet desteği nasıl hesaplanır?


Konut devlet desteği hesaplama:

Devlet katkısı, katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanır.


a) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'idir. Ancak ödenecek tutar 13 bin TL'yi geçemez.


b) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'idir. Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL'yi geçemez.


c) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'sidir. Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL'yi geçemez.


Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön