29 / 03 / 2024

Ev sahibi olmak isteyenlere devlet desteği nasıl sağlanır?

Ev sahibi olmak isteyenlere devlet desteği nasıl sağlanır?

Birçok alanda düzenleme yapılmasını öngören Torba Yasa'da konut sahibi olmak isteyenler için de devlet desteği çıkarılıyor. Peki, ev sahibi olmak isteyenlere devlet desteği nasıl sağlanır?



Ev sahibi olmak isteyenlere devlet desteği nasıl sağlanır?

Ev sahibi olmak isteyen kimseler  bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı konut kredilerinden faydalanarak, ev sahibi olabiliyor.  Ancak bu imkandan faydalanmak için belli bir miktar peşinatın da olması gerekiyor. Bilindiği üzere konut kredileri evin değerinin yüzde 75'ine çıkıyor. Geri kalanı ise peşinat olarak ödeniyor. 


Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenlere Torba Yasa'da alınan karara göre, ilk evini alacak kimselere devlet desteği sağlanıyor.  Kanun gereğince, ev alana devletin yardım etmesi öngörülüyor.


Yapılan çalışmalar neticesinde konut kredisi peşinatına devlet desteği yasası 17 Mart 2015 akşamı kabul edildi. Peki, ev sahibi olmak isteyenlere sağlanan devlet desteği nedir?


Ev sahibi olmak isteyenlere devlet desteği!

Konut kredilerinin ilk mecburi yüzde 25 peşinatını biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunuyor. 


‘Konut almak için para biriktiriyorum’ diyen her vatandaşa devlet, konut aldığı anda ne kadar biriktirmişse, yüzde 15 katkıda bulunuyor.  Ama hesabın, konut almak şartıyla açılmış olması gerekiyor. Vatandaşın yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği para 50 bin liraysa; yüzde 15 devlet katkısı ile parası 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa devlet ona 15 bin TL ek para verecek.


Kira sözleşmesinde fesih bildirim süreleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön