25 / 04 / 2024

Konut fiyatları 2013 yılına göre yüzde 12,5 arttı!

Konut fiyatları 2013 yılına göre yüzde 12,5 arttı!

Reidin ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin "Yeni Konut Fiyat Endeksi" raporuna göre, yeni konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yıllık bazda yüzde 12,05 yükseldi.



İkinci el ve yeni konutlara yönelik çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul,  İzmir  ve Kocaeli'de gerçekleştirildi. Bir önceki aya göre bakıldığında İstanbul, metrekare başına yüzde 1,54 değer artışıyla, haziran ayında konut satış fiyatlarının en fazla arttığı il oldu. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, Ankara'da yüzde 1,16, Adana'da yüzde 1,13, Antalya'da yüzde 1,11, İzmir'de yüzde 0,84, Kocaeli'nde yüzde 0,76 ve Bursa'da yüzde 0,27 oranında yükseldi. Haziran ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla çıktığı il ise yüzde 2,30 artışla Antalya oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri Adana'da yüzde 1,84, Kocaeli'nde yüzde 1,83, Ankara'da yüzde 1,60, İzmir'de yüzde 1,59, İstanbul'da yüzde 0,93 ve Bursa'da yüzde 0,77 oranında arttı. 


YÜZDE 16,7'SİNİ YABANCI ALDI 


GYODER Başkanı Aziz Torun konuya ilişkin değerlendirmesinde, haziran ayında endeksin yüzde 0,34 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,05 oranında artış gösterdiğini belirtti. Haziran ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 16,7'sinin yabancı yatırımcılara yapıldığının görüldüğünü aktaran Torun, "Endeksin bu ayki verilerini incelediğimizde haziran ayındaki yüzde 0,34'lük fiyat artış oranının, yüzde 0,31 olarak gerçekleşen TÜFE ile oldukça yakın olduğu gözlemleniyor" değerlendirmesinde bulundu. 


Bu arada ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu da, "İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları ağırlıklı olarak Anadolu Yakasında yapılıyor. Bölgede kiralık ev fiyatları adeta uçtu. Daha doğrusu kiralık ev bulunmuyor" dedi. 


Gyoder Başkanı Aziz Torun, markalı konut fiyatlarındaki artıştan elde edilen primin hiçbir yatırım enstrümanından kazanamadığına dikkat çekti. Torun, haziran ayında peşin konut alanların sayısı toplam satışların içinde yüzde 30'lara ulaştığını belirterek, bu durumun halkın yatırım veya ihtiyaç kaynaklı konuta olan ilgisini gösterdiğini söyledi. 



Yeni Akit 


Geri Dön