25 / 04 / 2024

Konut fiyatları 2022'de de gündemden düşmeyecek!

Konut fiyatları 2022'de de gündemden düşmeyecek!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün karşı karşıya kaldığı sıkıntılara ilişkin konuştu. Durbakayım, konut sorunun yalnızca ucuz maliyetli arsa ile çözülebileceğini vurguladı.



İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörüyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün karşı karşıya kaldığı sıkıntılara da değindi. Konut sorunun yalnızca ucuz maliyetli arsa ile çözülebileceğini vurgulayan Durbakayım, şunları kaydetti:

Konut fiyatları 2022 de de gündemden düşmeyecek!

İnşaat sektörü, son iki senedir önemli bir sınavla karşı karşıya. Konut üreticileri, üç ayrı konuda çözüm üretmek için çalışıyor.  sektörün en önemli sorunlarından biri dizginlenmesi güç hale gelen ve tüketiciye yansımaması için çaba sarf edilen maliyet yükselişleri. Bir diğer önemli konu, bozulan finansman yapıları nedeniyle ortaya çıkan ve inşaat sürelerinde meydana gelen gecikmeler, bununl bağlantılı oluşan hukuki engeller. Bir diğer sorun ise yükselen maliyet ve enflasyonun üzerine binen yüksek faiz yükü.

İnşaat sektörünün 2022 yılı ajandasının ana başlığı konut fiyatlarından meydana gelecek. Fiyatların direkt bağlı olduğu konut kredisi faiz oranları, maliyet yükselişleri ve azalan konut arzı, gelecek ayların belirleyicisi olacak. 

Konut fiyatları 2022 de de gündemden düşmeyecek!

İnşaat sektörü, son iki yıldır önemli bir sınav veriyor. Konut üreticileri, üç ayrı konuda çözüm üretmeye çalışıyor. Sektörün en önemli sorunlarından biri dizginlenmesi güçleşen ve tüketiciye yansımaması için çaba sarf edilen maliyet artışı. Bir diğer önemli konu, bozulan finansman yapılarından kaynaklanan ve inşaat sürelerinde yaşanan gecikmeler, buna bağlı olarak ortaya çıkan hukuki engeller. Bir diğer sorun ise artan maliyet ve enflasyonun üzerine binen yüksek faiz yükü.

İnşaat sektörünün 2022 yılı ajandasının ana başlığını, konut fiyatları oluşturacak. Fiyatların direkt bağlı olduğu konut kredi faizleri, maliyet yükselişleri ve azalan konut arzı, gelecek ayların belirleyicisi olacak. 

Konut fiyatları 2022 de de gündemden düşmeyecek!

UYGUN MALİYETLİ ARSA

Konut talebinin karşılanmasının tek yolu erişilebilir fiyatlı yeni projelerin acilen devreye girmesidir. Bunun için de arsanin uygun maliyetle temini gerekiyor. Aynı şekilde inşaat malzemelerinde fiyat istikrarı sağlanmalı ve inşaat maliyeti optimum seviyede sabitlenmelidir. Arsa sorununun çözülmesinin en iyi yöntemi kentsel dönüşümdür. Riskli binaların bulunduğu bölgelerde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca standartlaştırılmış kat karşılığı sözleşmeler yapılmalı. Bu projelerle hem deprem riski minimize edilir hem de arz artırılır.
Konut kredi faizleri, 5 veya 10 yıl gibi uzun sürelerdeki faiz yükünü taşınamaz hale getiriyor. Geçtiğimiz yıl kamu bankalarının yaptığı yüzde 0.64-0.69 bandındaki faiz seviyeleri yeniden uygulanmadığı sürece kira öder gibi ev kredisi ödenmesi çok zor. Faiz maliyetlerini aylık yüzde 0.5'in altına çekecek ikincil piyasaların devreye girmesi gerekir. Yani gerçek anlamda mortgage kredileri uygulanmalıdır.

Konut sektöründe 2022'de neler gündem olacak?

Ev fiyatlarındaki artış 2022'de hız kesmeyecek!


Geri Dön