19 / 04 / 2024

Ev fiyatlarındaki artış 2022'de hız kesmeyecek!

Ev fiyatlarındaki artış 2022'de hız kesmeyecek!

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından bir araya getirilen 20 üst düzey ekonomi ve konut uzmanından oluşan bir grup, ortalama gayrimenkul fiyatlarının gelecek sene yüzde 5,7 oranında artacağını belirtti.



ABD emlak piyasası 2021'de olağanüstü bir performans sergiledi. Ülkede 2021'de yaklaşık 6 milyon konut satışı yapıldı ve bu satışlar 15 senenin en yüksek seviyesine ulaşacak gibi görünüyor. Finansgündem'de yer alan habere göre; fakat gayrimenkul piyasasında yaşanan bu dalgalanmadan faydalanmak ya da faydalanamamak, yatırımcıların bir konut satıp satmadığı veya satın alıp almadığı konusuyla yakından bağlantılı. 

ABD Federal Konut Finansmanı Dairesi, üçüncü çeyrekte ortalama konut fiyatlarının bir sene öncesine kıyasla yaklaşık yüzde 20 oranında artış gösterdiğini dile getirdi. Kurumtarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi tarihteki en büyük senelik emlak fiyatı yükselişinin gerçekleştiğini gözler önüne serdi. Üstelik ABD’deki bazı pazarlarda fiyat yükselişleri bu rakamın iki katına ulaştı.

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de hız kesmeyecek!

ABD’de konutların saıtşı rekor bir hızla gerçekleşirken, satıcılar genellikle birden fazla rakip teklifle ve konut fiyatının tamamını nakitle ödeme tekliflerini sunuyor. Kötü durumda ya da yanmış konutlar bile hızlı bir şekilde ve istenen fiyatın çok üzerinde olan bedellerle satılabiliyor.

Alıcılar içinse tamamen farklı bir hikaye ortaya çıkıyor. ABD’de mortgage oranları 2021'e rekor düşük seviyelerde giriş yaptı ve satın alacak bir konut bulmak bile zordu. Mevcut gayrimenkul envanteri senenin başlarında bütün zamanların en düşük seviyesini gördü ve rekabet son derece sertleşti. 

Pek çok potansiyel alıcı, piyasadan kendileri için uygun bir konut bulamadı. Sonuç olarak, ülke genelinde kiralık konut talebi arttı ve kiralar da arttı.

Gayrimenkul firması Compass’in danışmanlarından Matt Holm, geçen Ocak ayında beş senelik küçük bir evi 425 bin dolardan satışa sundu. Bu rakam benzeri konutların satış fiyatlarından daha yüksek olmasına karşın çok fazla talep toplamış. “35’inci tekliften sonra saymayı bıraktım” diye konuşan Holm evin 545 bin dolara liste fiyatının yüzde 30 fazlasına satıldığına dikkat çekiliyor.

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de hız kesmeyecek!

Rekor derecede düşük mortgage oranları tarihe karışacak

Geçen sene ABD’de mortgage faiz oranları 30 senelik sabit faizli konut kredisi için ortalama yüzde 2,65 seviyesinde seyrediyordu. 1 Nisan itibariyle bu oran yüzde 3,18’de zirveye ulaştı. Daha sonra oranlar düşüş sergiledi ve Freddie Mac. verilerine göre geçen hafta yüzde 3,05’e kadar düştü. Bu oranların gelecek sene daha da artması öngörülüyor.

ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu frenlemek amacıyla salgın sürecinde para politikasının sona ereceğine ilişkin çeşitli sinyaller paylaştı. Sonuç olarak, bu durum faiz oranlarının daha da yükselmesine neden olur. 

Mortgage firması William Raveis’in Bölge Başkan Yardımcısı ve İdari Mortgage Bankacısı Melissa Cohn, FED'in revize edilmiş politikasının önümüzdeki birkaç ay içinde konut satın almak isteyenlere zarar vermeyeceğine fakat harekete geçmek için zamanın daraldığına dikkat çekti. Cohn, "Mortgage oranları yıl sonuna kadar ve umarım 2022'nin ilk iki ayı boyunca yüzde 3 civarında kalacaktır" diye konuştu. 

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de hız kesmeyecek!

Ev fiyatları yükselmeye devam edecek

2021'de ABD’nin neredeyse her bölgesinde emlak fiyatları arttı. Mevcut konut satışları Kasım'a kadar bir sene öncesine göre yüzde 13,9 artışla 353 bin 900 dolar ortalama fiyatı bulurken, yeni inşaatların konut fiyatlarını daha da yükseltmesi öngörülüyor.

ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre, yeni konut inşaatları Kasım'da 416 bin 900 dolarlık ortalama fiyata ulaştı ve bir sene öncesine göre yaklaşık yüzde 19 artarak yeni bir rekora imza attı. Uzmanlar gayrimenkul piyasasında geçen sene elde edilen çift haneli kazançlar göremeyecek olsak da, fiyatların 2022 yılında biraz daha ılımlı bir hızda yükselmesini öngörüyor. 

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından bir araya getirilen 20 üst düzey ekonomi ve konut uzmanından oluşan bir grup, ortalama gayrimenkul fiyatlarının gelecek sene yüzde 5,7 oranında artacağını belirtti. NAR anketi katılımcıları, gelecek sene FED’in enflasyonu durdurmaya çalıştığı süre içerisinde konut piyasasının ve daha geniş ekonominin normalleşmesini beklediklerinin altını çizdi.

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de hız kesmeyecek!

İlk kez ev alacaklar zorluklarla karşılaşmaya devam edecek

Nakit alım tekliflerinin yaygınlaşması ve az sayıda gayrimenkul envanteri sebebiyle artan fiyatlar 2021'de ilk defa konut alacak birçok potansiyel alıcının piyasadan uzaklaşmasına neden oldu. 

NAR verilerine göre Kasım'da ilk defa konut satın alanların payı yüzde 26‘ya düştü. Geçen sene yüzde 36 olan bu oran 2008'denbu yana izlenmeye başlanan verilerdeki en düşük seviyeye gerilemiş durumda.

NAR Baş Ekonomisti Lawrence Yun konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Bölünmüş bir toplum yaratıyoruz. İnsanlar ev sahibi olmadan Amerikan yaşam biçimine katıldıklarını hissetmiyorlar. Tasarruf elde etmek için harcadıkları tüm emekler, yükselen fiyatlar karşısında daha az anlamlı hale gelebilir” diye konuştu.

Emlak sektörü 2022'de yükselişine devam edecek!

Emlak sektörü 2022'de altın yılını yaşayacak!

Ev fiyatları ve kiralar nasıl düşer?


Geri Dön