26 / 04 / 2024

Ev fiyatlarındaki artış 2022'de katlanacak!

Ev fiyatlarındaki artış 2022'de katlanacak!

Yüksek maliyet ve azalan arzla birlikte fiyatlarda yüzde 100'e ulaşan fiyatlar, yatırımcıları yeniden gayrimenkule yöneltti. Fiyatlardaki yükselişin 2022'de de süreceği beklentisi satışların hızlanmasını sağlandı.



Konutta maliyetler sebebiyle arzın azalması konutu en cazip yatırım aracı haline getirdi. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; konuta olan talep hız kazandı. Konutta kira fiyatı kadar, satış fiyatlarının da yükselmesi 2018 yılından bu güne sektörden uzaklaşan yatırımcıyı yeniden gayrimenkule yöneltti. Son dönemde 16 bin Türk Lirası seviyelerinden başlayan metrekare fiyatlarına karşın konut satışlarının Kasım'da da arttığı belirtiliyor. Konut fiyatlarında da 2022'de yüzde 50 seviyelerinde yükseliş beklentisi, sektöre olan yatırımcının talebini katlıyor.

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de katlanacak!

Pahalı konutta yabancı payı yüzde 15

Gayrimenkule ilişkin talep yeni satışa çıkarılan projelere olan ilginin de artmasını sağladı. Bankaların müşteri hizmetlerinde başta gayrimenkul olmak üzere konut ve araba alımlarına ilişkin transfer işlemlerinin yoğunlaştığı vurgulanıyor. Geçtiğimiz yıllarda Kasım ayında sezona bağlı olarak Ekim aylarına göre satışlarda yüzde 5-6 gibi düşüş yaşanırken, bu sene Kasım'da yüzde 9’a yakın yükseliş olduğunu belirten emlakjetcom CEO’su Tolga İdikat, alım yapanların önemli bir bölümünün yatırımcı olduğunu dile getirdi. Gayrimenkulün her zaman sağlam bir yatırım aracı olduğunun da altını çizen İdikat, “Yabancıların payı genel toplam içinde yüzde 4-5 seviyesinde. Ancak pahalı konutlarda yabancıların payı yüzde 15 seviyesine çıkıyor” diye konuştu. Ev fiyatlarında 2022 yılında da en az yüzde 40 ila 50 arasında yükseliş öngördüklerine vurgu yapan İdikat, yükselişin en az bir sene daha devam etmesini beklediklerini kaydetti. 

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de katlanacak!

Maliyetlerde artış öngörüsü satışları da artırıyor

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, mevduat faizlerinin düşmesi yanında dolar ve altının alınacak seviyelerin üstünde olduğu düşüncesinin yatırımcıları gayrimenkule yönelttiğine dikkat çekti. Yükselen gayrimenkul fiyatlarının hala regüle olmadığını belirten Özyurt, “Yükselen maliyetlerden dolayı sıfır ile ikinci el konut arasında fiyat farkı oluştu. Maliyetlerden dolayı biri 10 TL iken diğeri 5-6 seviyesinde. Bu fark da tasarruf sahiplerine, yatırımcıya çok cazip geldi. Çünkü maliyetlerden fiyatların yükseleceğini öngörüyorlar bu da satışları daha da yükseltecek” değerlendirmesinde bulundu. 

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de katlanacak!

Yerli; dövizi, altını satıp konut alıyor

Döviz kurundaki hızlı artış sebebiyle yabancı yatırımcının konut alma isteğinin de yükseldiğini dile getiren Akkuş Grup ve BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, “Eskiden 100 bin dolara aldığını artık 90 bin dolara alabiliyor. Yerli alıcı da elindeki dövizi ve altını satıp gayrimenkul alıyor” diye konuştu. Sektör olarak hala alım fırsatı sağladıklarına dikkat çeken Akkuş, “Çünkü yeni projeler maliyetlerden dolayı daha yüksek fiyattan çıkacak” dedi. 

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de katlanacak!

Merkez Bankası’nın müdahalesi eve talebi daha da hızlandıracak 

Kasım'da en yüksek ciroyu yakaladıklarına vurgu yapan Era Real Estate Türkiye Ülke Başkanı Alphan Manas, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahalesinin doların 14’ün üstüne çıkmasını istemediğinin işareti olduğunun altını çizdi. Manas, bu durumun tasarruf amaçlı döviz alımını yavaşlatacağına, gayrimenkul ve ikinci el otomobil alımını ise artıracağına vurgu yaptı. 

Ev fiyatlarındaki artış 2022 de katlanacak!

Çeperlerde alımlar hızlanıyor

Merkezde yükselen fiyatlar alıcıyı ve yatırımcıyı çeperlere yöneltiyor. Küçükçekmece, Büyükçekmece gibi bölgelere talep yükselirken, Silivri Arnavutköy, Kemerburgaz, Güzelce gibi bölgelere doğru alımların hızlandığı belirtiliyor.

Konutta faizler düştü, fiyatlar katlandı!

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

Dünyada ev fiyatlarının en çok yükseldiği 10 şehirden 3’ü Türkiye’de!


Geri Dön