28 / 03 / 2024

Konut fiyatları ne zaman dengelenecek?

Konut fiyatları ne zaman dengelenecek?

Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. Peki konut fiyatları ne zaman dengelenecek?



Alkaş Digital Network'ün gerçekleştirdiği “Gayrimenkul Büyük Buluşmaları RE360” konferansı Mandarin Oriental Bosphorus’ta yapıldı. Gerçekleştirilen toplantı dijital platformda da yoğun ilgi gördü. Merakla beklenen RE360'ın sponsorları arasında yer alan Denge Değerleme’nin Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu sektörle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Konut fiyatları ne zaman dengelenecek?

KORONAVİRÜS İLE HAYATIMIZA ‘UZAKTAN’ KAVRAMI GİRDİ

Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki "Yeni Gelecek Nasıl Gelecek?" konulu panelde yaptığı açıklamada, "Değer" in önümüzdeki dönemdeki olası seyrini ofis, alışveriş merkezi, konut kırılımlarıyla analiz ederek, 2022'ye dair görüşlerini paylaştı. Tüm dünyayı etkisi altın alan pandemi dönemiyle ilgili önemli açıklamalar yapan Budakoğlu, “Önce uzaktan eğitim girdi hayatımıza, ardından uzaktan alışveriş dedik. Sonra öyle bir uzaklaştık ki, home ofis çalışmaya karar verdik. Hızımızı alamadık ve imkanı olanlar Bodrum gibi çoğunlukla sahil kesimlerde konaklama imkanı olan yerlere taşındık. Arsalar, konutlar aldık ve beraberinde fiyatları çok yükselttik. Ofisleri terk edince, o noktada kira değerlerinde bir artış olmadı ve yatay bir seyir yaşandı. Şehir otelleri kapanmalarda sıkıntı yaşarken, sahildeki zincir otellerin 2020 hatta 2021’i ciddi karlarla kapattıklarını biliyoruz.” şeklinde konuştu.

ALIŞVERİŞ MERKEZİLERİ YATIRIMCILARINI ÜZDÜ

Alışveriş merkezleri ile ilgili önemli açıklamalar yapan Baki Budaoğlu, “AVM’ler pandemi ile birlikte başka talihsizlikler yaşadı. Karantina koşullarındaki zorunlu kapanmalar, ciro ile ilgili kayıplar, artan hijyene yönelik giderler ve daha önce kira toplamada TL’ye dönüş yaşanmış olması gelir getiren mülklerde indirgenmiş nakit akışına neden oldu. Ancak, Türkiye’deki AVM’lerin lokasyonları öncelikle arsa bakımından çok kıymetli yerler. Çoğunlukla şehrin merkezinde olan yerler ve dönüştürülmeleri durumunda her halükarda yeniden kıymet kazandıracak olan yerler. Bu bir şans ama yatırımcının karlılığı anlamında bakıldığında AVM yatırımcılarının bu dönemde üzüldüğünü söyleyebiliriz. Cadde mağazacılığı zaten e-ticaretten olabildiğince olumsuz etkilenmişti.” dedi.

Konut fiyatları ne zaman dengelenecek?

HAZİRAN 2022 TARİHİNDEN İTİBAREN FİYATLARDA DENGELEME ÖNGÖRÜLÜYOR

Baki Budakoğlu, “Pandemi öncesinde de inşaat maliyetlerinde artışın söz konusuydu, ancak talepteki yatay seyir sebebiyle bir türlü fiyatlara yansıtılamamıştı. Pandemi ile birlikte artan talepler, üründeki azalma ve bununla beraber 2020’in Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında uygulanan düşük kredili faiz oranı konuta olan talepleri artırdı. İlk el konutun toplam konut içerisindeki payı yüzde 45-50’ler seviyesindeyken, bu oran yüzde 20’lere kadar düşünce doğal olarak fiyatlarda da bir yükselme yönünde hareket etti, maliyet baskısı da keza orada oluştu. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında alınan yapı ruhsatlarına baktığımızda ve Kasım ayında açıklanan TUİK verilerine göre, artık yeni inşaatlar da yüzde 30 seviyesinde devreye girmeye başladı. Buna göre gayrimenkul sektöründe Haziran 2022’den itibaren fiyatlarda dengeleme olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Konut fiyatları ne zaman dengelenecek?

YABANCILARA 2022 YILINDA SATIŞ SEKTÖRE CAN SUYU OLACAK

Yabancılara konut satışı ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Baki Budakoğlu, “Yabancıya satışın 2021 yılını 57 bin konut ile kapatacağı öngörülüyor. Bizim öngörümüz 2022’de bu rakamın 90 binlere yükseleceği. Dolasıyla bu talep, sektör için moral kaynağı olurken, aslında diğer taraftan da dövize yapılan yatırımların dövizdeki bir düzleşme ile birlikte gayrimenkul sektörüne dönecek olması; bu dönemi inşaat sektörünün yine satış yaparak geçireceğini dolayısıyla bir dengeleme noktasına geleceğini şahsen öngörüyorum. “ dedi.

YAZLIK KONUTLAR, 2023 YILINDA DEĞER KAYBINA UĞRAYABİLİR

Tüm dünyada dengeleri değiştiren pandemi ile beraber son iki senede özellikle sahil kesimlerdeki yazlık konutlardaki değer artışıyla ile ilgili önemli açıklamalar yapan Budakoğlu, “Bodrum ve sahillerdeki emlak fiyatları hakikaten ciddi anlamda aldı başını gitti. Ancak artık yüz yüze eğitimle birlikte dönüşler başladı ve yazlıklar da yeniden ikincil konut niteliğine dönüş yaptı. Dolayısıyla oradaki fiyatların 2023 yılından itibaren bir nebze düşmesini bekleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Ev fiyatları 2022'de yüzde 50 artacak!

Konut fiyatlarına döviz kuru ayarı!


Geri Dön