19 / 04 / 2024

Konut fiyatları yüzde 20 arttı!

Konut fiyatları yüzde 20 arttı!

İnşaat malzemelerinde meydana gelen artış nedeniyle yeni konut fiyatlarında artış devam ediyor. Ülke genelinde fiyatlar yüzde 20 arttı. 



İnşaat sektöründe, çimento, demir ve ithal yapı malzemelerinde kurdaki yükselişe bağlı fiyat yükselişi sebebiyle maliyet arttıkça yeni projeler yavaşlamaya başladı. Haberinnabzı'ndan Esra Ulus'un haberine göre; kamu bankaları, konut kredi faizlerinde indirim yaptı ancak kur atakları ve artan maliyetler nedeniyle konut fiyatlarında yüzde 10-20 düzeyinde artışlar yaşanınca, emlak sektöründe beklenen canlanma sağlanamadı.

Hükümetin faizleri düşürerek piyasayı tüketimle canlandırma planı işe yaramadı. Merkez Bankası’ndan peş peşe gelen toplam 300 baz puanlık faiz indirim kararları ile dövizde yükselişine devam ediyor. Bu yükseliş hammaddede dışa bağımlı bütün sektörleri olduğu gibi 2018 yılından bu yana krizde olan inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor.

Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki 100 baz puanlık faiz indirim kararının açıklandığı gün tonu 6 bin 930 TL olan demirin fiyatı bir ayda 8 bin 550 TL oldu. Çimento, enerji maliyetlerindeki yükseliş etkisiyle yüzde 10 arttı ve bu artışın devam etmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, tüketici kredilerinin faizleri azalsa bile hem arz sıkıntısı hem de artan inşaat maliyetleri nedeniyle konut fiyatlarında hızlı bir artış bekliyor. Konut fiyatlarındaki artışlar şimdilerde yüzde 10-20 seviyelerinde arttı. 

Konut fiyatları yüzde 20 arttı!

Gayrimenkul danışmanları Şule Alp, Burak Özmutafoğlu ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, emlak sektöründe fiyat artışın süreceğini dile getirdi. 

Konut fiyatları yüzde 20 arttı!

Yaşanan kur ataklarından gayrimenkul sektörünün etkilendiğini belirten TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, şu açıklamalarda bulundu: 

“Kur artışı gayrimenkul sektöründe fiyatların ciddi oranda artmasına neden oldu. Kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında indirime gitti ancak bu emlak sektöründe hareketlenmesini sağlamadı. Hatta alımı erteleyenleri de bu düşüş harekete geçirmedi, çünkü faiz düşse de fiyatlar aynı oranda düşmedi. Tam aksine yüzde 20’ye varan artışlar yaşandı. İkinci elde ilanlarında yüzde 5 ila 10’luk artışlar gözlemliyoruz. Bazı semtlerde artışlar yüzde 50'ye kadar çıkarken, sahil şeridindeki yazlık evlerde bu artış yüzde 200’e kadar da dayandı.”

 Konut fiyatları yüzde 20 arttı!

"MALİYETLER YÜZDE 100'Ü AŞTI, TAPUDAN DÖNEN SATIŞLAR VAR"

Faiz az olduğu için nakit parası olanlar parasını bankada değerlendirmek yerine gayrimenkul alarak değerlendirdiğini söyleyen VA Konut Yatırım AŞ’nin kurucusu Mehmet Akif Dilsiz de şu açıklamalarda bulundu: 

“Eskiden dolar yükseldiğinde konut fiyatları düşerdi ama şimdi tam tersi bir dönem yaşanıyor. Faiz indirimi kararının ardından bizim projelerimizin olduğu bölgede Pendik ve Kurtköy’de yüzde 20’ye varan fiyat artışları oldu. Çünkü kredi faiz oranları düşse de enflasyon yüksek. Satışlar konusunda ciddi talepler var. Ancak piyasada yeni proje yok. Bu nedenle eldeki gayrimenkul çok kıymetlendi. Hatta tapuda satış iptali yönünde çok talep olduğunu da sıklıkla duymaya başladık. Yani tapu dairesine kadar gidiyor, işlemler yapıldığı sırada satıştan vazgeçiyor. İnşaat maliyetlerindeki artış geçen yıla göre yüzde yüzü aştı. Cam, köpük ve silikon yüzde 200 oranında zamlandı. Demirde de tedarik sorunu var ve bu nedenle fiyatı artıyor. Bu maliyet artışları nedeniyle büyük firmalar yeni projelere başlamıyor. Ayrıca arsa sahipleri de fahiş miktarlarda paralar talep etmeye başladı. Yani maliyetler öngöremediğimiz için yeni projelere müteahhitler girişemiyor.”

Yeni proje yok 

Gayrimenkul brokeri Burak Özmutafoğlu, evlerin fiyatlarına yapılan zammın dövizdeki artışla doğru orantılı olduğunu söyledi. 

Özmutafoğlu, “İnşaatın ham maddesi olan çimento, demir, alüminyum dövizle alınıyor. Bu nedenle dövizdeki artış maliyetleri yükseltiyor. Kredi faizlerinin düşüşü bu nedenle yerli alıcı için cazip değil. Çünkü ev fiyatları kur ataklarına bağlı olarak sürekli artıyor. Zaten piyasada yeni proje de yok. Bu nedenle olan projeler de pahalı” dedi.

 Fiyat artışı devam edecek

Kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında indirim gerçekleştirince ev fiyatlarının arttığını dile getiren söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, ev fiyatlarının önümüzdeki süreçte artacağına vurgu yaptı. Alp, şunları söyledi: 

“Konut kredileri faiz oranlarında 26 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere faiz indirimi yapıldı. Ancak bu süreçte konut fiyatlarında yüzde 10 ila 20 oranında artış oldu. Pandemi döneminde verilen düşük faizli konut kredisinde de benzerini yaşamıştık. O zaman da ev fiyatları bir anda yüzde 20-30 zamlanmıştı. Şimdi de beklendiği gibi konut kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesiyle ev fiyatlarının artması bir oldu. Yani faiz indirimiyle sağlanan avantaj, satıcıların fiyatları artırmasıyla anlamını yitirdi. Alıcı için avantajı kalmadı.” 

Konut fiyatları yıllık bazda ne kadar arttı?


 


Geri Dön