24 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında 6 aylık artış 1 günde yaşandı!

Konut fiyatlarında 6 aylık artış 1 günde yaşandı!

Sektör temsilcilerine göre, kamu bankalarının konut kredsisi faiz oranlarını 0.64'e düşürmesiyle beraber konut fiyatlarında 6 aylık yükseliş sadece 24 saat içinde yaşandı. Bankalar, bu ödemesiz sistemde ortaya çıkan masraf ve maliyetini inşaat firmasından, inşaat firmaları da alıcıdan çıkarıyor.



Devletin kamu bankaları aracılığıyla normalleşme süreciyle beraber gayrimenkul ve inşaat sektörüne verdiği destek, sektörün toparlanması yönünde olumlu bir etki yarattı. Fakat öte yandan konut fiyatlarında yaşanan hızlı artış, önümüzdeki dönem için endişeleri de beraberinde getirdi. Bankalar da bu süreçte kendi adımlarını atıyor. 

Yeni Mesaj'dan M. Yasin Erkol'un haberine göre; Emlak Konut GYO'nun projeleri haricindeki projelerin önünde ciddi bir konut kredi masrafı mevcut. Bankalar yüzde 20-25 seviyesinde komisyon alıyor. Kampanyanın açıklanması ile beraber konut fiyatlarına 1 veya 2 yıl ödemesiz sistemin getirdiği faiz baskısı hemen eklendi ve bu da hemen fark edildi. Bankalar, bu ödemesiz sistemde ortaya çıkan masraf ve maliyetini inşaat firmasından çıkarıyor. Sektör temsilcilerine göre, faizlerin düşmesiyle beraber 6 aylık yükseliş sadece 24 saat içinde oldu. Bu da konut fiyatlarının fahiş şekilde yükselmesine sebep oldu. Buradaki en temel sebep, 12 aylık ödemesiz sistemlerden gelen faizlerin fiyatlara eklenmesi idi.

Fiyatlar nasıl belirleniyor?

Türkiye'de konut fiyatları genelde üst segmentin alım gücüne göre belirleniyor. Bu da fiyatları ortalamanın üstünde tutuyor. Sektör temsilcilerine göre, bugün İstanbul'un şehir merkezinde 750 bin TL'nin altında konut yok denecek kadar az. 

Herkese ve her keseye hitap eden, şehrin çeperlerine doğru sosyal konut projelerinin geliştirilmesi gerekli. Kısa ve orta vadede Riva, Silivri, ve daha ilerisinde sosyal konut projeleri üretilirse, merkezdeki fiyatların tansiyonu bir nebze de olsa azalabilir. Talebin yüksek olması ile fiyatlar çok arttı ve bu durum yeni projelere ihtiyaç oluşturdu. 

Arsa fiyatları da arttı

Arsa sahiplerinin beklentilerinin yükselmesi de konut fiyatlarının artışında önemli bir rol oynadı. Müteahhitlerin birçoğu proje geliştirirken, kredi ve faiz hesabına girerek, kâr yerine zarar edebiliyor. Faizsiz öz sermayesiyle projeye çıkan firmalar, bundan 7-8 yıl önce yüzde 80'lere varan kâr marjlarını elde ediyorlardı. Fakat bugün bu oran yüzde 20'lerin altına düştü. Yüksek arsa maliyetleri bu oranın düşüşünü etkiledi. 

Diğer yandan yabancıların özellikle İstanbul'da konut almaya dönük ilgisi devam ediyor. Dış pazarda Bangladeş, Malezya, Singapur, Libya, Cezayir, Tunus, Yemen gibi ülkelerden Türkiye'de konut alımı konusunda çok ciddi talepler bulunuyor. 

Konut alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı düşecek mi?

Konut satışlarındaki rekor artış fiyatları etkiler mi?


Geri Dön