26 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında balona dikkat edelim!

Konut fiyatlarında balona dikkat edelim!

Kamu bankaları aracığıyla konutta faizler düştü. İnşaatta stokların erimesiyle ''Konut fiyatlarında balon oluşur mu?'' soruları gündeme geldi...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Deniz Sipahi, bugünkü yazısında ''Konut fiyatlarında balona dikkat edelim'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

Devlet kamu bankaları aracığıyla doğru bir iş yaptı ve faizleri düşürerek inşaat ve otomotiv sektörüne hareket getirdi.

Otomotivde belki de son 50 yılın en iyi performansı yaşanıyor. Her markada sıra, ikinci elde de hareketlilik var.

İnşaatta da öyle...
Stokların erimesi güzel, yeni projelerde dilerim geçmişin yanlışları yapılmaz. Ama şu dikkatimi çekiyor. Faizler düştü ama ev fiyatlarında ciddi artışlar gözlemliyorum. “Arz talep” diyebilirsiniz. Belki öyle ama bana göre burada da bir balon oluşabilir. Öyle ev fiyatları var ki; çok pahalı bildiğimiz Londra’dan, New York’tan da pahalı ya da metrekare fiyatları onlarla yarışır.

Türkiye’nin cazip olması, gayrimenkullerinin değer kazanması elbette iyi bir şey... Ama insanlar kredilere güvenip olmayacak rakamlara ev alırsa o başka bir şey... İşte balon öyle oluşuyor.

Türkiye’de konut ihtiyacı devam edecek. Ama asıl ihtiyacımız orta gelirliye konut üretmek. Konutu bir yatırım aracı gibi görebiliriz. Ama Türkiye’nin yapması gereken daha çok üretmektir. O da sanayiden, teknolojiden geçiyor. İnşaata karşı değilim ama Türkiye bu modelle büyüyemez.
 


Geri Dön