27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

Geçtiğimiz dönemde finansal piyasalardaki sıcak gündem gayrimenkul piyasalarına da yansıdı. Geride kalan 6 aylık dönemde hem satılık hem de kiralıklarda hareketlilik yaşandığı gözlemlendi.




Türkiye’nin en çok ilana sahip olan emlak sitesi Hürriyet Emlak, ülke genelindeki verilerden derlediği Temmuz 2018 Emlak Endeksi’ni açıkladı. Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi* verilerine göre satılık konutların fiyatları yükselmeye Temmuz ayında da sürdü. Açıklanan verilere göre satılık konut fiyatlarında İstanbul yüzde 15 artışla 5 büyük il içerisinde son 6 ayda en fazla yükselişin yaşandığı şehir oldu. İstanbul’un 5 büyük il içerisinde liderliği büyük farkla elde etmesi de dikkat çekti. İstanbul’u Şubat ve Temmuz 2018 arasındaki yüzde 4 artış oranıyla İzmir, yüzde 3 ile Bursa ve yüzde 2 ile Antalya ve  Ankara  takip etti.

Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi verilerine göre, Türkiye genelinde satılık konutlarda yıllık artış yüzde 6,51 olarak gerçekleşirken, kiralık konutlarda yıllık artış metrekare fiyatı başına yüzde 4,76 oldu. Diğer bir yandan Türkiye genelinde satılıklarda metrekare ortalama fiyatı 2 bin 13 TL olarak hesaplanırken kiralıklarda ise metrekare ortalaması 9 TL olarak gerçekleşti. Ülke genelinde konutların amortisman süresi de ortalama 21 yıl olarak hesaplandı. Şubat ayından bu yana satılık konut fiyatı en çok artan şehir yüzde 17 artışla Bilecik oldu. Bu ilimizi Amasya, İstanbul, Erzincan ve Giresun izledi. Fiyatların en çok düştüğü iller ise yüzde 7 düşüş gösteren Mardin ve Sivas ile yüzde 4 düşen Batman ve Rize oldu.

İstanbul en çok artış gösteren 5 şehir arasında

Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi’nin ortaya çıkardığı bir diğer dikkat çekici veri de İstanbul’un oldukça uzun bir süre sonra en çok artış gösteren ilk 5 şehir arasında yer alması oldu. Hürriyet Emlak’ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı Emlak Endeksi verilerine göre 6 aylık dönem bazında bakıldığında İstanbul’da satılık konut fiyatları en çok Ocak-Haziran 2018 arasında artmış (yüzde 12) ve önceki tüm diğer 6 aylık periyodlarda yüzde 10’un altında seyretmişti. Gelecek aylarda İstanbul’daki satılık konut fiyatlarının Şubat-Temmuz 2018 döneminde görülen yüzde 15’lik artışın üzerine çıkıp çıkmayacağını ise Ağustos ayında gayrimenkul piyasasında yaşanacak hareketler belirleyecek.


İstanbul’da satılıklarda süren yükseliş amortisman süresini artırıyor; Beşiktaş, Adalar ve Eyüp fiyat artışında lider…

                                                Türkiye genelinde satılık konut fiyatı en çok artan 5 il

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

Türkiye gayrimenkul piyasasının kalbinin attığı kent olan İstanbul, Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi’nde fiyat artışında da dikkatleri üzerine çekti. İstanbul geride kalan 6 ay içerisinde 5 büyük il içinde satılık konut fiyat artışının en çok yaşandığı kent oldu. Satılık konut fiyatlarının geçtiğimiz Şubat ayından bu yana yüzde 15 artış gösterdiği İstanbul’da özellikle 3 ilçe dikkat çekti. Yüzde 22 artış kaydedilen Eyüp’ü, yüzde 19 ile Beşiktaş ve yüzde 16 ile Adalar izledi. Beykoz’daki yüzde 10 artış da dikkat çekti.

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

İstanbul’daki artış kiralık konutlarda da sürdü. Kiralıkların il bazında ortalama yüzde 2 seviyesinde artış gösterdiği İstanbul’da en çok dikkat çeken ilçeler Gaziosmanpaşa (yüzde 22) ve Çatalca (yüzde 15) oldu. Bu ilçeleri yüzde 10 artış ile Adalar takip etti.

İstanbul’da satılık konut metrekare ortalama fiyatı Şubat 2018 tarihinde ortalama 4 bin 342 TL iken, Temmuz 2018 tarihinde 5.008 TL oldu. 6 aylık ortalama satış fiyatı ise metrekare başına 4 bin 613 TL olarak hesaplandı. İstanbul’da satılık konut bazında son 6 ay içerisinde fiyatı en çok düşen ilçe yüzde-12 ile Çatalca oldu. Çatalca’nın aynı zamanda kiralık konutta en çok artışı sergileyen 2 ilçeden biri olması ise dikkat çekti. İstanbul'da amortisman süresinin yaklaşık 24 yıl seviyesine yükseldiği görüldü.

Ankara’da yatay seyir devam ediyor

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

Satılık ve kiralık konutlar açısından bakıldığında Ankara’nın son dönemde sergilediği yatay fiyat trendinin devam ettiği gözlemlendi. Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi verilerine göre, Ankara’da satılık konut fiyatları son 6 ayda yüzde 2 artarak Temmuz ayında 1.816 TL/metrekare ortalamasına yükseldi. Şubat-Temmuz arası altı aylık ortalama fiyat ise metrekare başına 1.800 TL oldu. Son 6 ayda satılık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe ise Yenimahalle oldu (%5). Yenimahalle geçtiğimiz ayın Emlak Endeksi’nde de başkentte en çok artış gösteren ilçeydi. Şubat-Temmuz ayları arasında fiyatı en çok düşen ilçeler Akyurt (yüzde -24), Elmadağ (yüzde -23), Çubuk (yüzde-3) ve Altındağ (yüzde-3) oldu.

Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi’ne göre başkentteki kiralık konut fiyatları ise son dönemdeki eğilimi korudu. Temmuz 2018 tarihi itibariyle Ankara genelinde kiralık konutların ortalama metrekare fiyatının 9,12 TL olduğu görüldü. Çubuk ve Kızılcahamam ilçelerindeki bazı semtlerde kiralıklarda yukarı yönlü hareketlenme de dikkat çekti. Ankara Çankaya, Gölbaşı, Pursaklar gibi ilçelerde ise kiralık fiyatları sabit kaldı. Ankara genelinde amortisman süresi ise 18 yıl civarında gerçekleşti.

İzmir’in gözdesi Foça

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

Özellikle yazlık bölgelerindeki fiyatlarda yukarı yönlü hareketlilik görmeye alıştığımız İzmir’de ise Şubat-Temmuz döneminde de sürpriz olmadı. Bu ilimizde her ne kadar belirli ilçeler daha hareketli olsa da, satılık ve kiralık konut fiyatları şehir genelinde son 6 ay içerisinde arttı. Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi verilerine göre  İzmir  genelinde satılık konut fiyatlarındaki artış son 6 aylık dönemde ortalama yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti ve Temmuz ayı itibariyle 3,087 TL/metrekare fiyata ulaştı. Bu dönemde fiyatı en çok artan ilçeler yüzde 19 ile Foça, yüzde 12 ile Karaburun ve yüzde 11 ile Dikili oldu. İzmir genelinde amortisman süresi 21 yıl olarak hesaplandı.

İzmir geneline bakıldığında Şubat-Temmuz döneminde kiralık konutlarda belirli ilçelerde şehir ortalamasının üzerinde bir hareket olduğu da dikkatlerden kaçmadı. İzmir’deki kiralık konutlarda artış ortalama yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti. Bergama, Çiğli, Çeşme ve Güzelbahçe gibi ilçelerdeki kiralık konutlarda 6 aylık ortalama artış yüzde 10 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Foça ve Karaburun gibi popüler yazlık bölgeler de bu trende eşlik etti. İzmir’de kiralık konut ortalama metrekare fiyatı 13,14 lira oldu.

Bursa’da gayrimenkul piyasası hareket kazandı

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

Son dönemde yatay seyir izleyen illerimiz arasında yer alan Bursa’da İznik, Yıldırım ve Gemlik başta olmak üzere gayrimenkul piyasasının hareket kazandığı görüldü. Satılık konut fiyatlarının geçtiğimiz 6 ay içinde yüzde 3 yükseldiği Bursa’da amortisman süreleri de az bir miktar da olsa kısaldı ve il genelinde 20 sene olarak gerçekleşti. Geride kalan aylarda fiyatları yükselmesiyle ön planda olan İznik ilçesi geride bıraktığımız 6 aylık dönemi de yüzde 23 artışla kapattı.

Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi’ne göre Bursa’daki kiralık konutlarda dikkat çeken ilçeler Orhangazi (yüzde 7 artış) ve Mudanya (yüzde 5 artış) oldu. İl genelinde kiralık konut metrekare fiyatı 10,01 TL olarak gerçekleşti. Bursa’da bazı ilçelerdeki kiralıklar ise düşme eğilimi sergiledi. Kiralık konut fiyatları Kestel’de yüzde 6 düşerken, Osmangazi ilçesinde yüzde 3 geriledi.


Antalya’da Aksu, Manavgat ve Korkuteli yükselişte

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor!

Hürriyet Emlak Temmuz 2018 Emlak Endeksi’nin açıkladığı veriler, Antalya’da satılık konut fiyatlarının son 6 aylık dönemde yüzde 2 oranında arttığını ortaya koyuyor. Son 6 ayda fiyatı en çok artan ilçeler yüzde 18 ile Aksu ve yüzde 14 ile Manavgat oldu. Korkuteli ise yüzde 11’lik artış oranıyla dikkat çekti. Gazipaşa, Serik ve Kumluca ise Antalya’da fiyatların gerilediği ilçeler oldu. Antalya’nın ortalama amortisman süresi ise 21 yıl olarak hesaplandı.

Kiralık konutlar açısından bakıldığında Aksu, Alanya, Gazipaşa ve Manavgat ilçelerinde fiyatların yükselmekte olduğu gözlemlendi. Kaş, Serik ve Kepez gibi ilçelerde ise farklı oranlarda fiyat gerilemesi olması dikkatlerden kaçmadı. Kiralık fiyatlarının yüzde 3 yükseliş gösterdiği Antalya’da kiralık konutlarda ortalama metrekare fiyatı 10,26 TL olarak gerçekleşti.
 


Geri Dön