29 / 03 / 2024

Konut hesabı açanlar dikkat! Ödemeler ne zaman yapılacak?

Konut hesabı açanlar dikkat! Ödemeler ne zaman yapılacak?

Bankada düzenli birikim yaparak ilk evini alanlara devlet katkısı sunan konut hesabı uygulamasının kapsamı genişletildi.Peki konut hesabı nedir? Konut hesabı nasıl açılır? İşte merak edilen detaylar...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile ekonomik destek paketleri üzerinde tüm vatandaşların ev sahibi yapılması için çalışmalar yapılmaya başlanmıştı. Çiftlere bankalarda açtığı konut ve çeyiz hesabında birikim yapmaları durumunda devlet desteği veriliyor.

Bankada düzenli birikim yapıp ilk evini alanlara devlet katkısı sunan konut hesabı uygulamasında genişletilme yapıldı. Buna göre, uygulama kapsamında düzenli ödeme yapmama fırsatı sunuldu. 

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre; aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönemde 6 kez, üç aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönemde 2 kez ödeme yapmama fırsatı tanındı.  

Konut hesabına ilişkin değişiklik yapılan madde şöyle:

"GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten 30.9.2020 tarihine kadar, 6 ncı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan düzenli ödeme yapmama imkanı, aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 6 defa, üç aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 2 defa olarak uygulanır."

Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren yönetmelik değişiklik ile 30 Eylül'e kadar düzenli ödeme yapmama imkanı, aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içinde en çok 6 kez, 3 aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içinde en çok 2 kez olacak şekilde belirlendi. 

Mevcut yönetmelik kapsamında katılımcı aylık ödeme planını seçmesi durumunda bir dönem içinde en fazla 3 kez, 3 aylık ödeme planını seçmesiyle bir dönem içinde en fazla 1 kez ödenebiliyordu.

1) Konut desteği nedir?

Konut hesabı, yeni ev almak isteyen vatandaşların devlet katkısından yararlanmak için açtıkları banka hesabı. Birikim şartları gerçekleştirildiğinde birikim yapan vatandaşa devlet hibe katıkısı veriliyor.

2) Konut hesabı nasıl açılır?

-Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanı ile birlikte Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açmak gerekiyor.  

-Konut hesabı açtırabilmek için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması koşulu gerekiyor. 

-Konut hesabı ortak hesap şeklinde açılamıyor. 

-18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açıtırılabiliyor. 

Konut desteğine üst limit 30 bin 333 TL olarak belirlendi.

3) Konut hesabında alt sınır ne kadar?

Bu yıl konut hesabına aylık ödemede alt sınır 475,82 TL, üst sınır da 4 bin 758 TL olarak belirlendi. 

4) Konut hesabından yararlanmak için koşullar nelerdir?

-Türk vatandaşı olması,

-7.4.2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,

-Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddedeki hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödemelerini gerçekleştirmiş olması, 

-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi ismine kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal almamış olması, 

-Konut edinim tarihini müteakip 6 ay içinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurulmalı. 

Bu koşullara sahip herkes devlet katkısı alabiliyor. 

5) Konut hesabı hangi bankalarda açılır?

- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Şekerbank
- Finansbank
- Denizbank
- İş Bankası
- Kuveyt Türk

6) Konut hesabı açma ücreti ne kadar?

Bankalar üzerinden konut hesaplarının açılabilmesi için belirlenmiş miktarlarda ücretlerin ödenmesi gerekiyor. Aylık ödemelerin alt sınırı 388 TL olarak belirlendi. Üst sınır ise 881 TL oldu.

3 aylık ödemeler ile ilgili olarak belirlenmiş alt sınır ise bin 164 TL’dir. Üst sınır ise 11 bin 644 TL oldu.

7) Konut hesabına devlet katkısı

-Konut hesabı devlet katkısı miktarı, kişilerin açmış oldukları hesapta biriktirmiş oldukları para üzerinden hesaplanıyor.

-En az 36 ay ila 47 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası biriktirmiş oldukları paranın yüzde 15'i olmak üzere en fazla 24 Bin 742 lira olarak yapılıyor. 

-48-59 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası biriktirmiş oldukları paranın yüzde 18'i olmak üzere en fazla 26 Bin 645 lira.

-60 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası biriktirmiş oldukları paranın yüzde 20'si olmak üzere en fazla 28 Bin 548 lira olarak belirtildi. 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com

Konut hesabına kolaylık geldi!

Konut hesabında ödeme planı değişti!

Devletten ilk defa ev alacaklara 30 bin TL’lik destek!


Geri Dön