26 / 04 / 2024

Konut hesabından hangi evler için yararlanılır?

Konut hesabından hangi evler için yararlanılır?

Devlet, ev sahibi olmak isteyen ve 3 yıl boyunca düzenli birikim yapan vatandaşlara 25 bin TL'ye kadar hibe desteği sağlıyor. Peki konut hesabı nedir? Konut hesabından hangi evler için yararlanılır? İşte merak edilenler...



Ev sahibi olmak isteyen vatandaşar belirli bankalara giderek konut hesabı açabiliyor. Açılan 'Konut hesabı' üzerinden düzenli olarak para yatıran vatandaşlara 25 bin TL'ye kadar hibe desteği sunuluyor.

Devlet katkılı konut hesabı için başvurular 2021'de de yapılacak. Bu devlet desteği herhangi bir gelir koşulu olmadan sunulan yardımlardan uzun süreli ev alım planlamalarında geçerli sayılıyor. 

Hesap ile devlet, vatandaşın hem birikim yapmasını ve ev sahibi olmasını olması için sağlamayı amaçlıyor. Uygulama ile konut stoklarının eritilmesi de hedefleniyor. 

Konut hesabında yapılacak birikim en az 3 yıl olmalı. Devlet tarafından 36 ay birikim yapan vatandaşlara hise detseği verilecek. Verilecek destek 25 bin TL'ye kadar ulaşıyor. 

Ev alacak olanlara sunulan konut hesabı desteği uzun vadeli bir destek türü. Vatandaşlar, kendilerine, devletin anlaşması olduğu bankalardan konut hesabı açıp birikimlerini yaptıklarında bu hesap üzerinden destek alıyor. 

Konut hesabından hangi evler için yararlanılır?

HANGİ KONUTLARIN ALIMINA DESTEK SAĞLANIR?

Konut hesabı desteğiyle konut almak isteyen vatandaşlar; kat mülkiyeti tapusuna sahip olan evler, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli müstakil taşınmaz alımlarında devletten konu hesabı ile destek alınabiliyor. 

KONUT HESABI KATKISINDAN YARARLANMA ŞARTLARI

-Türk vatandaşı olmak

-Kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması

-Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabında ödemelerini düzenli yapması, 

-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal almamış olması,

-Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvuru yapması gerekli. 

Konut hesabından hangi evler için yararlanılır?

KONUT HESABI DESTEK TUTARLARI

Konut hesabında yapılacak birikim tutarı en az 3 yıl olacak. 36 ay birikim yapanlara destek ödemesi yapılacak. Birikim yapılan süre 4 yıl yada 5 yıl olursa ödemeler yükselecek. Ödemeler yapılan birikim toplamına göre değişiklik gösterebiliyor. 

36-47 Ay Birikim Yapanlara 26 Bin 995 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 36 ay ile 47 ay arasında birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alabiliyor. En yüksek ödenecek devlet desteği 26 bin 995 TL şeklinde açıklandı.

48-59 Ay Birikim Yapanlara 29 Bin 72 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 48 ay ile 59 ay arasında birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar hibe alabilecek. En yüksek ödenecek devlet desteği 29 bin 72 TL olarak belirlendi. 

60 Ay ve Daha Fazla Birikim Yapanlara 33 Bin 97 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 60 ay veya daha fazla birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alabiliyor. En yüksek ödenecek devlet desteği tutarı 33 bin 97 TL oldu. 

Faizsiz konutta yeni dönem başlıyor!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön