26 / 04 / 2024

Konut kredi faizleri 13.31 seviyesine yükseldi!

Konut kredi faizleri 13.31 seviyesine yükseldi!

Konut kredi faizi, 28 Ağustos haftasında 13.31 seviyesine gelerek yükselişini sürdürdü. Sektör temsilcileri düşük faiz dönemindeki canlanmanın bu faiz yükselişleri nedeniyle frenleneceğini belirtiyorlar.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat, bugünkü köşesinde ''Yükselen faizlerin belirsizliği'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

Faizlerin tekrar yükselişi ekonomide belirsizliğe yol açıyor... Bu konuda fikrini sorduğum bir üst düzey iş insanı, “Kısa vadedeki yüksek oynaklıklar, belirsizliğe neden olur. İş insanları bekle-gör dönemine girerler. Bu dönem de böyle bir dönem” diyor.

Bugünkü DÜNYA’da arkadaşımız Şebnem Turhan’ın haber analizinden okuduğunuz gibi Merkez Bankası piyasayı fonladığı repo faizini yüzde 8.25 seviyesinde tutarken, yaptığı sıkılaştırmalara bağlı olarak ihtiyaç, taşıt, konut, ticari ve tüketici kredi faiz oranları artış gösterdi. 2019 Aralık ayında yüzde 13.68 seviyesinde olan ticari krediler, mayıs ayında yüzde 9.83’e kadar geriledikten sonra, sıkılaştırma kararlarının ardından ağustos ayında yüzde 16.54 seviyesine çıktı. Merkez Bankası verilerine göre, haziran ayında yüzde 9.11 seviyesine kadar inen konut kredileri, ağustos ayında 200 baz puan artarak 11.09 seviyesine yükseldi. Bankanın haftalık verilerine göre, 21 Ağustos haftasında 11.66 seviyesine çıkan konut kredi faizi, 28 Ağustos haftasında 13.31 seviyesine gelerek yükselişini sürdürdü. Sektör temsilcileri düşük faiz dönemindeki canlanmanın bu faiz yükselişleri nedeniyle frenleneceğini belirtiyorlar.

Diğer tüm ticari faizlerde ağustos ayında yükselişler gündeme geldi, taşıt kredileri yüzde 14.3 düzeyine çıktı. O kadar ki otomotiv sektörü yetkilileri, ÖTV artışının faiz yükselişinin birinci el satışları olumsuz etkileyeceğini belirtirken, ikinci el satışlarında da fiyat artışına yol açacağını öne sürer konumuna geldiler. Yılın 6. ayının sonunda yüzde 9,97 seviyesinde olan ticari krediler, ağustos ayında 12.85 seviyesine, 11.40 seviyesinde olan tüketici kredileri de yüzde 14.39 seviyesine yükselmiş durumda. Merkez Bankası verilerine göre ağustosta mevduat faizleri de yüzde 10 düzeyinde. Eylül ayı itibariyle mevduat faizlerinde yükselişin sürerek yüzde 12’ye çıkabileceği yorumları da yapılıyor. Faizlerdeki gelişmeleri sorduğum bir üst düzey iş insanı “Kısa vadedeki yüksek oynaklıklar, belirsizliğe neden olur. İş insanları önlerini görebilmek için bekle-gör dönemine girerler. Bu tür dönemler, durgunluğa neden olur. Bana göre içinden geçtiğimiz dönem böyle bir dönem. Onun için ben bir süre piyasada önemli canlılık beklemiyorum” dedi.

İş dünyasına belirsizlik fren etkisi getirirken; öngörme , hareket ve canlılık getirir, bu hiç unutulmamalıdır...

Konut kredisi faizlerinde sert yükseliş!


Geri Dön