25 / 04 / 2024

Konut kredilerinin en büyük sorunu: DEĞERLEME!

Konut kredilerinin en büyük sorunu: DEĞERLEME!

Son zamanlarda hep bahsediyoruz; faizlerde artış, global kriz,insanların gelirlerindeki azalış, inşaat malzemelerindeki artış gibi birçok sorunun sektörü frenlediği ve gelişmesini engellediği yönündeydi. Peki son zamanlarda buna ne eklendi biliyor musunuz



“Değerleme”

Bu konu hem konut alıcılarının hem konut satanların hem de bankaların oldukça canını sıkmaya başladı. Maalesef değerleme firmalarının kendilerini riske atmamak için oldukça marjlı değerlemeler yaptıklarına şahit olmaktayız.

Peki bundan sonra??

Konutu satan ile alan anlaşıyor, bankadan kredi onaylanıyor sonra??
Değerleme raporu geliyor, bir bakıyorsunuz satış bedeli ile değerleme bedeli arasında ciddi fark var ve herkes mağdur oluyor.
 
Aslında doğru değerleme yapılıyor olsa inanın yanmayacağım, bilakis daha da saygı duyacağım ama değerleme Türkiye' de o kadar ciddiyetsiz yapılıyor ki...

Türkiye' de önce sertifika alınıyor ve duvara asılıyor, daha sonra birkaç ucuza çalışabilecek personel ya da üniversite öğrencileri bulunuyor ve bunlar adreslere gidip o bölgedeki emlak ofisleri ile görüşerek evin satış bedeli bulunuyor. Tabiki sertifikanın yanmaması ve herhangi baş ağrısı yaşanmaması için çıkan rakamın bir miktar altı ( artık o marjı siz bilirsiniz ) rapora yazılıp gönderiliyor.

Maalesef değerleme böyle yapılıyor. Tabiki işini ciddiyetle ve hakkıyla yapan firmaları bunun dışında tutamak gerekiyor ama inanın bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Türkiye' de gayrimenkulün gerçek değerini maalesef bulmak oldukça zor. Yolun sağında m2 fiyatları 5.000USD iken solunda ise 1.000USD olabiliyor. Bu sorun nasıl çözülür biliyor musunuz? Yapılan bu değerlemelerin gerçek edere göre yapılıp, bu dataların tek bir yerde toplanması ile ancak çözülür.

Peki bu dataların paylaşılmasına nasıl bakılır? Bence çok iyi bakılmaz ...
Bir değerleme şirketinin bulduğu eder fiyatı, başka bir değerleme şirketine yaptırırsınız, aynısını bulmanız mümkün olmaz. Ama bankalar için ( bunların asıl müşterileri bankalardır ) en az fiyatı yazanının daha makbul olacağına karşı geçmişten gelen bir inanışta bunlar arasında yaygındır.

Ama artık o inanış inanın gerilerde kaldı. Bankalar kredi satmak istiyor, insanlar konut almak istiyor, bir başkaları da evlerini satmak istiyor.
Sizlerden ricamız, kendiniz zor durumuda kalmamak için insanları mağdur etmemeniz ve bankalar ile karşı karşıya bırakmamanız...

İyi haftalar dilerim.

E-mail: [email protected]


 


Geri Dön