26 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz süresi!

Konut kredisi ekspertiz süresi!

Satın alınacak gayrimenkulün yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemi ekspertiz ile yapılıyor. Peki, konut kredisi ekspertiz süresi ne kadardır? İşte konut kredisi ekspertiz geçerlilik süresi..



Konut kredisi ekspertiz süresi!

Konut kredisi verilecek evin değeri, ekspertiz raporu ile tespit ediliyor. Satın alınacak gayrimenkulün yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemi olan ekspertiz raporu  bankaya 1 ile 3 iş günü arasında ulaşıyor.  Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor.


3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararı gereğince bankalarda en fazla konut değerinin yüzde 75'ine kredi veriliyor. 


Örneğin ekspertiz raporu ile evin 200 bin TL değere sahip olduğunu düşünelim. Bu durumda tüketiciye maksimum 150 bin TL kredi veriliyor.


Peki, konut kredisi ekspertiz süresi ne kadardır?

Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi; kanunlarca bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.


Bu sürenin geçmesi halinde ekspertiz raporunun yeniden hazırlatılması, taşınmaz değerinin güncelliği adına faydalı oluyor.


Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön