28 / 03 / 2024

Konut kredisi ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Konut kredisi ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Ekspertiz süreci, konut kredisiyle hayallerindeki eve ulaşmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konut kredisi ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?



Konut kredisi ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Konut kredisi kullanırken satın alacağınız gayrimenkulün değerlendirilmesi SPK Lisanslı uzmanlar tarafından yapılıyor. Bu uzmanların katıldığı sürece ise ekspertiz süreci deniyor. 


Ekspertiz süreci, konut kredisiyle hayallerindeki eve ulaşmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri olmakla beraber kredi miktarının belirlenmesinde de en önemli etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 


Bir ekspertiz süreci iki aşamadan oluşuyor.  Hazırlık Aşaması ve Rapor Aşaması. Hazırlık aşamasında eksper evin değerini belirleyebilmek için bir çok etkeni göz önünde bulundururken son aşamasında da bu değerlendirdiği unsurlara göre bir rapor hazırlıyor. Peki bu raporda neler bulunur? Ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?


Bir gayrimenkulün değerinin belirlenmesi işi olan ekspertiz, uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu hususları dikkate alıyor;


*Gayrimenkulün açık adresi

*Kime ait olduğu /türü

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Banka rapor incelemesi sonucunda, onayladığı kredi tutarını müşterisine iletiyor. Müşteri bankadan iptotek tesisine ilişkin belgeleri alıyor ve tapu dairesine satıcı ile müracaat ediyor. Satış ve ipotek tesisi işleminden sonra ise banka ödemeyi satıcıya yaparak işlemi tamamlamış oluyor.


Ekspertiz raporuna itiraz dilekçesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön