25 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?

Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?

Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?: Müşterinin veya bankanın belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alıyor. İncelemede gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor...




Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?


Gayrimenkul değerleme, konut kredisi kullanılması aşamasında bankaların muhakkak istediği bir aşama oluyor. Gayrimenkul değerlemesi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılıyor. Gayrimenkul değerleme raporunun hazırlanma amacı konut değerinin tespit edilmesidir. Tespit edilen gayrimenkulün değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirliyor.


Gayrimenkul eksperleri, gayrimenkulü değerlendirerek kredi kuruluşu için pazar fiyatını belirliyor. Genelde, gayrimenkul eksperlerini kredi veren kuruluş seçiyor. Bankaların buradaki amacı kendini korumaya almak oluyor. Çünkü eksperlerin belirlediği değer bankaların son kararında verilecek kredi miktarı açısından büyük önem taşıyor. Peki gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır? diye merak ediyorsanız işte yanıtı:


Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?


Müşterinin veya bankanın belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alıyor. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesinde araştırılıyor. Ayrıca, raporda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimaller listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor. Rapor kontrol edilip, bankaya gönderiliyor. Son olarak banka tarafından baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.



Gayrimenkul değerleme tebliği!
Gayrimenkul eksperi olmak için aranan şartlar!
Banka gayrimenkul eksperi!
Ekspertiz değerlemesi neye göre yapılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön