29 / 03 / 2024

Çevresel etki değerlendirme raporu nasıl alınır?

Çevresel etki değerlendirme raporu nasıl alınır?

ÇED raporları ve Proje Tanıtım Dosyaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanıyor. Peki, Çevresel etki değerlendirme raporu nasıl alınır?



Çevresel etki değerlendirme raporu nasıl alınır?

Çevresel etki değerlendirme raporu bir faliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirten Çevre ve Orman bakanlığı veya bölge müdürlükleri tarafından verilen belge olarak biliniyor.


Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye karşı oluşturabileceği olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin alınması çalışmasına çed süreci deniyor.


Bu süreci gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren süreç olarak da ifade etmek mümkün.


ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılması gerekiyor. ÇED raporları (Çed Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (Çed Gerekli Değildir Kararı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanıyor.


ÇED raporu almak için başvuru dilekçesi...


ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE


İlimiz, ............... İlçesi, …………………….. adresinde .......... m2 yüzölçümlü alan üzerinde kurulu, ............. m2 yüzölçümlü kapalı alanda faaliyet gösteren/planlanan ………………(firma ismi yazılacak)’ ne ait (faaliyet konusu, üretim türü yazılacak) tesisinin, 2872 sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde çıkarılan, 25 Kasım 2014 tarih ve 29186 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda değerlendirilmesi talebim dolayısıyla doldurduğum bu form ve eklerindeki bilgilerin doğru olduğunu beyan eder, gereğini arz ederim. …../….../….


Yetkili Ad Soyad


Ticari Ünvan


İmza, Kaşe


İrtibat Bilgisi:


İlgili Kişi: (Ad, Soyad)


Telefon/Faks No: ........


EKLER:


Proje Özeti (Örnek Mevcut).


İş Akım Şeması (Örnek Mevcut).


İmar Durumu Yazısı/Aplikasyon Krokisi (OSB İçinde Olan Projeler İçin OSB Müdürlüğü; OSB Dışında Olan Projeler İçin Belediyenin İmar Planları Açısından Kurum Yazısı).


Yer /Yerlerin Mülkiyetine İlişkin Belge (Tapu/Kiracı ise Kira Kontratı).


Proje/Faaliyet Sahasının Özelliğine Göre İlgili Kurumdan Alınan Görüş Yazısı (ÇED Yönetmeliği Ek-5 Listesindeki Duyarlı Yöreler İçin).


Çevre Düzeni Planı ve Plan Notları.


Vaziyet Planı (Kurulu Tesisler İçin).


Faaliyet Yeri İşlenmiş ve 6 Derecelik Koordinat Listesi Bulunan 1/25.000 Ölçekli Topografik Harita.


Güncel Google Earth üzerinde alanın gösterildiği harita. (Güneş Enerji Santralleri (GES) projeleri için).


Kapasite Raporu (Kurulu Tesisler İçin/Varsa).


Yapı Ruhsatı/ Yapı Kullanma İzin Belgesi (Varsa).


Faaliyet Sahibinin/Vekilinin Noter Tasdikli İmza Sirküleri (Vekili Varsa Vekalatnamesi).


Taahhütname (Örnek Mevcut).


Tesisin Kayıtlı Olduğu Vergi Dairesi ve Vergi Numarası.



Çed raporu alması gereken projeler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön