26 / 04 / 2024

Değerleme raporu nasıl hazırlanır?

Değerleme raporu nasıl hazırlanır?

Gayrimenkul değerleme raporu konut kredisi kullanımında zorunlu olarak gerçekleştirilen adımlardan birisi olarak biliniyor. Peki, değerleme raporu nasıl hazırlanır?



Değerleme raporu nasıl hazırlanır?

İpotek tesisi gerçekleşecek olan gayrimenkulün eksper adı verilen uzman kişiler tarafından taşınmaz bilgilerinin, takyidatların, yaş ve konum gibi özelliklerinin belirtildiği ve taşınmazın değerinin belirlenmesini sağlayan ve yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan rapora değerleme raporu deniyor. 


Değerleme raporu kredi kullanımı için zorunlu olup, tamamlandıktan sonra bankaya sunuluyor. Banka bu rapora göre taşınmazın krediye uygun olup olmadığı, hangi miktarda kredi kullandırılabileceğini belirliyor.


Gayrimenkul değerleme raporu konut kredisi kullanımında zorunlu olarak gerçekleştirilen adımlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.  Konut kredisini verecek olan banka ekspertiz raporu incelemeleri ile müşterisinin konut kredisi alıp alamayacağını belirliyor. Peki, değerleme raporu nasıl hazırlanır?


Konutun değer tespitini yapan ekspertiz gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesinde araştırılıyor. 


Ayrıca, raporda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimaller listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Yapılan tüm incelemeler sonucunda rapor kontrol edilip, bankaya gönderiliyor. Son olarak banka tarafından baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.


Gayrimenkul değerleme raporu nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön