26 / 04 / 2024

Konut kredisi erken kapama ücreti!

Konut kredisi erken kapama ücreti!

Konut kredisi kullanarak mesken sahibi olduğunuzu düşünelim. Gelir durumunuz düzeldiği takdirde kredi borcunuzu kapatmak isterseniz, konut kredisi erken kapama ücreti ödeyecek misiniz? İşte yeni tüketici hakları...



Konut kredisi erken kapama ücreti!

Konut kredisi kullanarak mesken sahibi olanlar; kredi borçlarını erken kapatmaları halinde bankaya erken kapama ücreti ödemek zorunda kalıyordu.


Krediyi erken kapatma ücreti artık alınacak mı?


Bunun nedeni olarak konut kredisi kullanırken, bankayla anlaşmaya varılan bir ödeme planının düzenlenmesi ve tüketicinin bu ödeme planına uymamak kaydıyla borcunu erken ödemesi gösteriliyor. 


Ancak, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Tüketici Hakları Kanunu gereğince, tükerici vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemeleri için erken kapama ücreti ödemek zorunda kalmıyor.


Erken kapama ücreti..

MADDE 37 – (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


(2) Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.


Yeni devremülk kanunu!


Geri Dön