19 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz indirimi fiyatları nasıl etkileyecek?

Konut kredisi faiz indirimi fiyatları nasıl etkileyecek?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Şeref Oğuz bugünkü köşesinde konut kredisi faiz oranlarındaki indirimi ve bu indirimin sektörü nasıl etkileyeceğini kaleme aldı. İşte Şeref Oğuz'un o yazısı...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Şeref Oğuz bugünkü köşesinde konut kredisi faiz oranlarındaki indirimi ve bu indirimin sektörü nasıl etkileyeceğini yazdı. İşte Şeref Oğuz'un o yazısı...

Merkez’i faiz indirir de kamu bankası geri durur mu? Elbette durmaz. Ancak kamu bankalarını kendine şahit tutar, 200 baz puanın hayat bulmasını sağlarsın. Nitekim böyle oldu ve talimatla kamu bankaları, 2 puan indirdi. Misal konut kredisinde aylık %1,34’e kadar geri gelindi.

Gerekçe, Merkez’in söylemiyle örtüşük; konut talebini canlandırmak ve piyasaya “ucuz kredi” üzerinden hareket getirmek… Kim itiraz edebilir ki? Peki ya özeller? Onlara da talimat gitti hatta bir ikisi, talimata uygun adım marş marş dedi, kamu bankalarını izledi.

Konut kredisi faiz indirimi fiyatları nasıl etkileyecek?

Peki, bu sürdürülebilir midir? Cevap net; sürdürülemez zira aylık %1,5’ten zar zor topladığın mevduatı, %1,34’ten ne kadar süreyle ve hangi miktarda verebilirsin? Öncelikle kredilendirecek mevduat toplaman gerekir ama halk, boynunu enflasyonun altına uzatmak istemiyor.

Geçen yıllarda yine aynısı olmuş; piyasadan %1,25’ten topladığı mevduatı, % 0,65’ten konut kredisine dönüştüren kamu bankaları büyük zarar yazmıştı. Yetmemiş, daha önce konut kredisi için bankaya gidenler, bu defa ucuz kredi alabilmek için konutçuların kapılarına üşüşmüştü.

Neticede durduk yerde konut fiyatları %30-40 bandında tırmanmış, piyasadan dilenilen paraları, emlakçılarda sadaka niyetine dağıtmıştık. Bu arada Cumhuriyet tarihinin en büyük parasal genişlemesiyle, (1,5 trilyon TL) dövize, altına, kriptoya doğru soluğu almıştık.

Konut kredisi faiz indirimi fiyatları nasıl etkileyecek?

FAİZ İNDİRİMİ SONRASI YAŞANANLAR

TCMB konut piyasasını canlandırmak isterken ülkenin risk primi 470’e çıktı. Dolar kuru 9,85 TL’ye kadar yükseldi. Kur geçişkenliğinin getirdiği enflasyon etkisi de kapımıza dikildi. Uzun vadeye ilişkin beklentiler bozuldu. Belirsizlik arttı. Risk iştahı azaldı.

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Faiz indirimi sonrasında konut piyasası hareketlenecek!

Konut kredisi faizlerindeki indirim ev fiyatlarını etkiler mi?

Düşük faizli konut kredisi doping etkisi yaratacak!


Geri Dön