18 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz indirimleri hızlanabilir!

Konut kredisi faiz indirimleri hızlanabilir!

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş eğilimi devam ederken dün açıklanan enflasyon oranlarındaki düşüş, döviz kurundaki gerileme ve faiz indirim beklentileri konut kredisi faiz indirimlerinde hızlanma yaratabilir... 



Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş Temmuz ayında da devam ediyor. Bu hafta itibariyle Garanti BBVA, Yapı Kredi Bankası ve kampanyalı konut kredisi için İNG faiz oranlarını indirdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranları yüzde 3’lük düşüşle 2019’un en düşük seviyesinde gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) Haziran ayında yüzde 15.72’ye düşmesi konut kredisi faiz oranları için oldukça olumlu oldu.  

Temmuzda Enflasyon Endeksli Konut Kredisi Faizleri 

Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve DenizBank’ın sunduğu Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faizleri de Temmuz ayında TÜFE oranlarına bağlı olarak düşüş gösterdi. Haziran ayında yüzde 1.75 olan Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faiz oranları Temmuz ayında yüzde 1.50’ ye
geriledi. Gerilemenin ilerleyen aylarda artarak devam etmesi bekleniyor. 

Döviz Kuru Düşüyor

2018’in ikinci yarısından itibaren kredi faiz oranlarının düşüş ve çıkış dönemlerinde oldukça etkili olan döviz kuru da kısmi düşüş yönünde seyrediyor. İstanbul seçimlerinin geride kalması G-20 zirvesindeki olumlu mesajlar ve ABD’nin yaptırım tedirdiniliğinin azalması ile TL değerlenirken döviz kurları düşüş yönünde hareket izliyor. Bugün piyasa açılışında ABD doları 6.61, euro kuru ise 6.34 seviyesinde. 

Politika Faizlerinde İndirimi Bekleniyor

Enflasyonun düşüşü, gıda enflasyonunda dengelemenin başlaması ve döviz kurunun kısmi düşüşü ile TCMB’nin Temmuz Para Politikası Kurulunda Para Politikası Faizlerinde indirime gitme ihtimali yükseliyor. 2018 Eylül ayından itibaren yüzde 24 seviyesinde sabit kalan haftalık repo faizlerinde yaşanacak düşüşün konut kredisi faiz oranlarındaki indirimlerin hızlandırması bekleniyor.

En Uygun Konut Kredisi Faizleri 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre konut kredisi faiz oranları ortalaması 4 Temmuz itibariyle yüzde 2.04’e düştü. En uygun konut kredisi faiz oranı 100.000 TL’ ye kadar yüzde 1.55 olmaya devam ederken üzeri tutarlar için yüzde 1.57 olarak uygulanıyor. Enflasyon Endeksli Konut kredisi ürününde ise faiz oranları Temmuz ayı itibariyle yüzde 1.5’e geriledi.

Enflasyon Endeksli Konut Kredisi Hesaplama 

Enflasyon Endeksli Konut Kredisi için 1500.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri 2.700 TL oluyor. Aynı tutarda 5 yıl vadeli konut kredisi taksitleri ise 3.800 TL’ ye denk geliyor. Aylık taksitlerin ilerleyen aylarda TÜFE’de yaşanan düşüşe bağlı olarak daha da düşmesi bekleniyor.

Konut kredisi faizleri 1.50'ye geriledi!

2 bin TL taksitlerle ne kadar konut kredisi alınabilir?

2019 Temmuz'da en uygun konut kredisi ne kadar?


Geri Dön