18 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları ve piyasaya etkileri ne durumda?

Konut kredisi faiz oranları ve piyasaya etkileri ne durumda?

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, konut kredileri, faiz oranları ve piyasaların gidişatlarıyla ilgili bilgilerini bizlerle paylaştı



Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, konut kredileri, faiz oranları ve piyasaların gidişatlarıyla ilgili bilgilerini bizlerle paylaştı. Sektörün katılım bankaları hariç 21 Haziran itibariyle 91.4 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığını belirten Umur Güven bu büyümenin sene başından beri yaklaşık olarak 12 milyar liralık yani yüzde 15'lik bir büyümeye tekabül ettiğini söyledi. 


 Konut kredisi faiz oranları ve piyasaya etkileri ne durumda?


'2013 mortgage sektörü için rekor yıl olacak'

Güven; Geçen sene sektör yılın tamamından 9,7 milyar liralık büyümüştü. 2005’ten beri mutlak olarak gerçekleşen en büyük büyüme 2010 senesinde olmuş ve 15,1 milyar lira olarak gerçekleşmişti.

Bu büyüme trendi devam ederse, 2013’ün mortgage sektörü için rekor bir yıl olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz, dedi. 


Bunun en büyük nedeni ise yine rekor düşük seviyedeki faiz oranları olduğunu söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven; faiz oranları, Hazine bonosu faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak, rekor düşük seviyeler olan aylık yüzde 0,60 seviyelerine kadar inmişti. Ancak gerek iç, gerekse de dış gelişmeler sonucunda, genel faiz seviyelerindeki artışa paralel olarak, konut kredisi faiz oranlarında da bir artış gündeme geldi. Mevcut durumda faiz oranları yüzde 0,70 seviyesinin üstüne çıktı. Önümüzdeki dönemde, bu seviyenin tekrar altına gelmesini pek mümkün görmemekteyiz.


'Konut kredisi faiz oranlarında dalgalanma olacak'

Daha fazla artış olup olmayacağını ise, ancak iç ve dış gelişmelere göre tahmin etmek mümkün olabileceğini söyleyen Güven, mevcut durumda, yüzde 0,70-0,80 aralığında bir dalgalanma olacağını bekleyebiliriz, dedi. 


'Piyasa bu sene 100 milyon lirayı zorlayacak'

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, dalgalanmayla ilgili şunları söyledi; bu artış, piyasadaki son derece hızlı büyümeyi, bir nebze, yavaşlatabilir ancak piyasanın bu sene 100 milyon lirayı zorlayacak bir büyüme gerçekleştireceğini düşünüyoruz..


120 ay taksitlendirmede konut kredisi faiz oranlarından son durum: 

120 ay vadelendirmede konut kredisi faiz oranları kapsamında en düşük faiz oranı Yapı Kredi'ye ait. Yapı Kredi'de uygulanan faiz oranı yüzde 0,71 olarak belirlendi. Ardından yüzde 0,73'lük faiz oranlarıyla Türkiye Finans ve DD Mortgage geliyor. Akbank'ta yüzde 0,75, Garanti Bankası'nda yüzde 0,76, ING Bank'ta yüzde 0,79, Finansbank'ta yüzde 0,80'lik faiz oranları uygulanıyor. 


2 bankada yüzde 0,81'lik faiz oranları uygulanıyor. Bunlar Denizbank ve Kuveyt Türk. Yüzde 0,84'lük faiz oranı uygulanan bankalar ise Halkbank ve Şekerbank. TEB, Anadolubank, Fibabanka ve Ziraat Bankası'nda ise geçerli olan faiz oranı yüzde 0,85. 


Konut kredisi faiz oranları Albara Türk'te yüzde 0,87, HSBC'de yüzde 0,88, Tekstilbank ve Abank'ta yüzde 0,92, İş Bankası ve Vakıfbank'ta yüzde 0,98 olarak uygulanıyor. 


*Bankaların konut kredisi faiz oranları bilgisi kredipazari'ndan alınmıştı. 


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön