28 / 03 / 2024

Konut kredisi faiz oranları yüzde 10'a yaklaştı!

Konut kredisi faiz oranları yüzde 10'a yaklaştı!

Konutkredisi.com.tr, kredi piyasasına dair çarpıcı analiz ve yorumlar içeren 2013 ikinci çeyrek “Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu”nu yayımladı. faiz oranları Fed’in açıklamasından sonra artışa geçerek, yüzde 10’a yaklaştı




Piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklamaları ve Gezi olayları nedeniyle yaşanan faiz yükselişi, konut kredisi oranlarına da yansıdı. Merkez Bankası’nın faiz artırımı da bankaların maliyetlerini artırırken, konut kredisi faizlerinin yıllık bileşik faizleri yeniden yüzde 10 seviyelerine çıkarak, Kasım 2012’deki seviyelerine yükseldi.



FAİZLER FED’DEN SONRA ARTTI


Konutkredisi.com.tr, kredi piyasasına dair çarpıcı analiz ve yorumlar içeren 2013 ikinci çeyrek “Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu”nu yayımladı. Rapora göre yılın ilk yarısında tarihi dip seviyeleri gören faiz oranları Fed’in açıklamalarından sonra artışa geçerek yüzde 10 seviyesine yaklaştı. Haziran ayı sonu itibariyle konut kredilerinde büyüme oranı yıllık yüzde 30 olurken, 2013 2. çeyreğinde refinansman talebi 1. çeyreğe göre yüzde 65 artış gösterdi. Mayıs ayında her üç kredi başvurusundan biri yapılandırma için gerçekleşti.


Rapordan öne çıkanlar başlıklar şöyle:


» 2013’ün ilk yarısında düşen konut kredisi faizleri, haziran ayında Fed’in parasal genişlemeyi sonlandıracağına ilişkin açıklamaları sonrası hızlı bir yükselişe geçerek yeniden yıllık yüzde 10 seviyesine yaklaştı.


» Konut kredilerinin yıllık büyüme oranı haziran sonu itibariyle yüzde 30’u yakaladı. Ancak GSYH’nin yüzde 6.4’ü seviyesine gelen kredi hacmi, hâlâ Avrupa ortalamasına göre sekiz kat küçük.


» Eğitim düzeyi lisans ve üzeri olan kişilerin satın almak istedikleri ev değeri, ortalamaya göre yüzde 25 daha yüksek.


KATILIM BANKALARI ŞAŞIRTTI


» Katılım bankaları, özel bankalar ve kamu bankalarına göre son bir yılda iki kat daha hızlı büyüdü.


»Düşen faizlerin etkisiyle 2013 başından beri yükselişte olan Tüketici Konut Fiyat Endeksi, haziran ayında faiz artışlarının etkisiyle yüzde 4 düştü.


» Son bir senenin konut kredisi taleplerinin dörtte üçünü 150 bin TL altındaki konutlar için olan talep oluşturdu.


» 2013 2. çeyreğinde refinansman talebi 1. çeyreğe göre yüzde 65 artış gösterdi.



Taraf


Geri Dön