26 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranlarında artış trendi!

Konut kredisi faiz oranlarında artış trendi!

İnşaatta kullanılan beton, demir gibi malzeme fiyatlarının artmasıyla birlikte konut kredisi faiz oranları da artış trendine girdi.



Konut inşaatlarında kullanılan beton, demir gibi malzemelerin fiyatının artmasıyla inşaat maliyetleri yükseldi. Haber Ankara'da yer alan habere göre; konut kredisi faiz oranları da artış trendine girdi. Uzmanlar bu durumun yeniden tırmanışa geçen dolar kuruna bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) 2019 İnşaat Maliyet Endeksleri ve İnşaat Sektörü Güven Endeksleri'ni açıkladı. Bu verilere göre inşaat maliyetlerinin şubat ayında bir önceki yılın yine şubat ayına göre değerlendirildiğinde 27.44 arttı.

Nisan ayında inşaat sektörünü yakından ilgilendiren güven endeksi geçtiğimiz dönemdeki gibi yine düşüş kaydederek 53.9’a geriledi. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre bina yapı izinleri ise 2018 sonunda yüzde 53 düşüş kaydetti.

İnşaat Sektörüne Güven Geriledi

Son dönemde konut maliyetlerinin hızla yükselmesiyle inşaat sektörüne güvende aynı hızda geriledi. Hal böyle olunca da eldeki satılması gereken konut stoklarını eritemeyen firmalar ve müteahhitler fiyat artışına gitmese bile yakın dönemde konut fiyatlarında artış yaşanacağını söylüyor.

Uzmanlar 2018’in yaz aylarından itibaren konut üretiminin artan inşaat maliyetleri dolayısıyla yavaşladığını ifade ediyor. Ancak firmaların ve müteahhitlerin stokta bulundurduğu konutların fazlalığı ve bu konutların acil olarak nakde dönüştürülme isteği sebebiyle konut fiyatlarında artmadı.

Firmaların indirim ve konut kredisi kampanyaları ile düşük fiyatlarla satışa çıkardığı konutların dönemi sona eriyor. Uzmanlara göre konut kredisi faiz oranının yüksek olmasından dolayı konut sahibi olmaktan çekinen vatandaşların, yakın zaman sonra konut fiyatlarında yaşanacak ciddi artıştan sonra daha yüksek konut fiyatlarıyla karşı karşıya kalacak. 

Dolar Kuru Etkiledi

Bankaların konut kredisi faiz oranları 2018 Ekim tarihinden sonra yaklaşık 5 ay boyunca düşüş eğilimi gösterdi. Ancak geride bıraktığımız mart ayıyla birlikte banklardan sunulan konut kredisi faiz oranları tekrar yükseldi.

Mart ayından beri konut kredisi faiz oranları ortalaması yaklaşık 15 baz puan artarak tekrar yüzde 2 seviyelerine ulaştı. Uzmanlar bankaların sunduğu bu konut kredilerinin yükselmesine sebep olarak yeniden yükselişe geçen dolar kurunun etkili olduğu kaydedildi. Dolar kuru geçtiğimiz gün 15 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Konut kredi faizleri yükselecek mi?

Konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 2’ye çıktı!

Konut sektöründe ve konut kredisi faizlerinde son durum!


Geri Dön