20 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 12.50 düşmesi bekleniyor!

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 12.50 düşmesi bekleniyor!

FED’in faiz artırımında temkinli davranması Merkez Bankası’nın elini rahatlattı. İlk 2 indirimde yıllık yüzde 19.26’ya düşen tüketici kredi faizinin, son gelen 50 baz puanla yüzde 19’a, konutta ise yüzde 13.77’den yüzde 12.50’ye gerilemesi bekleniyor.



Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımında temkinli davranması Merkez Bankası’nın elini rahatlatıyor.  Başkanlık koltuğuna oturduğu nisan ayından bu yana, faiz toplantılarında 50’şer puan indirime giden Murat Çetinkaya başkanlığındaki PPK, böylelikle üç toplantıda toplam 150 baz puan indirime yapmış oldu. Özellikle nisan ve mayıs ayındaki indirimlerin TL kredilere yansımaya başladığı görülüyor. Merkez Bankası’ndan derlenen verilere göre, mart başından bu yana bankalarca açılan TL tüketici kredileri yıllık maliyetinin yüzde 19.96’dan yüzde 19.26’ya gerilediği hesaplandı.


Bu oran, TL bazlı ticari kredilerde yüzde 15.50’den yüzde 13.59’a, ortalama konut kredisi faiz oranları da yüzde 14.45’ten yüzde 13.77’ye düştüğü belirlendi. Yine en son üst bantta yapılan 50 baz puan indirimin de kredilere önümüzdeki haftalarda 25 baz puan yansıması bekleniyor. Böylelikle tüketici kredilerinin yüzde 19, ticari kredilerin yüzde 14.50-15.00, konut kredilerinin yüzde 12.50-13.00 bandına çekilebileceği öngörülüyor.  Uzmanlar indirimin piyasa ve kredilere olası yansımasını değerlendirdi.


PİYASA İNDİRİMİ FİYATLADI

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin piyasa beklentilerinin dahilinde olduğunu söyleyen Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Aslında Merkez Bankası, teorik olarak faiz tarafına aşağı yönlü etki edecek bir aksiyon almasına rağmen, gösterge tahvil faizindeki gevşeme kısmi kalmıştır. Bunda en önemli neden, piyasa oyuncularının zaten 50 baz puanlık indirim ihtimaline yoğunlaşmasıydı. Dolayısıyla önden yüklemeli bir piyasa hareketi görüldü diyebiliriz” dedi.


FED’İN GÜVERCİN TUTUMU

Faizi yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerle birlikte, bunun risk ve yatırımcı algısına etkisinin belirlediğine işaret eden Erkan, “Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve Fed’in güvercin tutumu ne kadar olumlu faktörler olsa da, Perşembe günü İngiltere’de gerçekleşecek referandum ve Haziran ayında baz etkisiyle yükselmesi beklenen enflasyon da o derece olumsuz faktörlerdir. Geniş vadedeki terör ve siyasi endişeler de uzun vadede risk priminin yüksek kalmasını sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.


TEMMUZDA 50 PUAN DAHA

Enflasyonun yüzde 6,5 bandının hemen üzerinde gerçekleşmesinin Merkez Bankası’nın elini güçlendiren bir durum olduğuna işaret eden Erkan, “Aynı zamanda FED’in faizleri daha yavaş arttıracağı algısının da yükselmesi, Merkez Bankası’nın Temmuz toplantısında da faiz indirimlerine devam etmesini olası kılmaktadır. Bu kapsamda biz de merkez bankasının gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık bir indirime daha gitmesini beklemekteyiz. Şu andaki düşük reel faiz ortamı kredi büyümesini de canlandıracaktır” diye konuştu. Merkez Bankası verilerine göre, Mart ayı başında bankalarca TL üzerine açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarının tüketici kredileri içinde yüzde 19,96’dan Haziran’da yüzde 19,26’ya gerilediğini belirten Erkan, “Bu oran aynı dönemde TL bazlı ticari krediler için yüzde 15,50’den yüzde 13,59’a gerilemiştir. Ortalama konut kredisi faiz oranları ise yüzde 14,45’ten yüzde 13,77’ye gelmiştir” dedi.


SON İNDİRİMLE YENİ BEKLENTİ

Tüketici kredileri yüzde 19,00

Ticari krediler yüzde 14,50 - 15,00

Konut kredileri yüzde 12,50 -13,00


DOLARDA BEŞ KRİTİK VİRAJ

İngiltere’deki Brexit referandumu

10 Temmuz MHP kongresi,

19 Temmuz PPK toplantısı,

26 Temmuz Enflasyon Raporu sunumu

27 Temmuz Fed toplantısı



Hamide HANGÜL/Karar


Geri Dön