19 / 03 / 2024

Konut kredisi faizleri kurdaki yükselişten etkilenir mi?

Konut kredisi faizleri kurdaki yükselişten etkilenir mi?

Üçüncü gününe girilen Barış Pınarı Harekatı ve ABD’den yaptırım riskleri dolayısıyla dolar yükseliş yönlü seyrediyor. Kurda yaşanan yükseliş kredi faizlerini olumsuz etkiler mi?



Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşan terör koridorunu engellemek ve milli güvenliğini sağlamak amacıyla Fırat nehrinin doğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekatını bazı Batılı ülkeler ile Arap ülkeleri kınarken, ABD'li bazı senatörler Türkiye'ye karşı yaptırım tasarısı açıkladı. ABD Başkanı Trump’ta bir kaç gün önce twitter hesabı üzerinden operasyonda şiddetin artması durumunda Türkiye ekonomisini yerle bir edeceğine dair açıklamada bulundu. 

Harekat üçüncü gününde devam ederken uluslararası piyasalarda oluşturulan algı yönetimi ve yaptırım riskleri karşısında Türk Lirası kısmı gerileme yaşarken kur tekrar yükseliş ivmesine geçti. Dolar kuru dün gün içi likit piyasada en son 19 Haziran'da görülen 5.87 seviyesinin aşarak akşam saatlerinde 5.90’a kadar çıktıktan sonra kısmı düşüş izledi. 

Bugün sabah saatlerinde dolar kuru 5.89 ve euro kuru 6.49 seviyesinde yer alırken, Borsa İstanbul ise kazançlarını bir miktar geri vererek 98.780 düzeyinde seyrediyor. 

Kredi Faiz Oranlarında Son Durum 

Merkez Bankası’nın Temmuz ve Eylül para politikası faizlerinde toplamda 750 puan indirime giderek haftalık repo faiz oranlarını yüzde 16.5’e çekmesiyle kredi faiz oranları hızla düşüşe geçti. 

Politika faiz indirimleri sonrasında bankaların kampanyalı konut kredisi faiz oranları yüzde 0.99’a, ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 1.19’a ve kampanyalı taşıt kredisi faiz oranları ise yüzde 0.49’a kadar geriledi. 

Kur Yükselişi Kredi Faiz Oranlarını Arttırır mı?

En hızlı düşüşün izlendiği bankaların tabela konut kredisi faiz oranları 11 Ekim itibariyle yüzde 1.47 seviyesine kadar geriledi. Bankaların azalan maliyetleri ve rekabet ile ard arda düşen konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş hızı son haftada kısmen yavaşladı. 

2018 yaz aylarında yaşanan sert kur artışı kredi faiz oranlarını direkt etkilemiş ve kredi faizleri hızla rekor seviyede yükselişe geçmişti. Fakat uzmanların görüşlerine göre kurda ciddi bir hareketlilik ve düşüş eğiliminde olan konut kredisi faiz oranlarında tersine bir dönüş beklenmiyor. 

Dün konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, ‘‘Daha önce gerçekleştirilen iki askeri harekatı da dikkate aldığımızda, yerel varlıkların fiyatlama sürecine kalıcı-uzun süreli erozyon beklentisine sahip değiliz. Haber akışının sıcaklığını kaybetmesi ve 13 Kasım’da Washington’da gerçekleştirilecek olan Trump-Erdoğan görüşmesine yönelik beklentilerin zaman içerisinde spot piyasa fiyatlamalarında dengelenmenin sağlanmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz. Dolar/TL paritesi işlemlerinde 5.8550 seviyesi üzerinde lira baskılanması teknik olarak 5.95-6.00 bölgesine dek devam edebilir ancak şu aşamada daha yüksek seviyeleri ek olumsuz haber akışı olmadıkça öngörmüyoruz.’’ ifadelerini aktardı. 

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazarı'nın araştırmalarına göre en düşük kampanyalı konut kredisi faiz oranı Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın uyguladığı yüzde 0.99 düzeyinde. Özel bankalarda ise en uygun konut kredisi faizi yüzde 1.11 seviyesinde. 

Güncel olarak 100.000 TL tutarda konut kredisi için en düşük aylık taksit tutarları 5 yıl vade için yaklaşık 2.200 TL oluyor. Söz konusu kredinin vade sonunda dosya masrafları hariç toplam geri ödemesi 133.100 TL’ ye karşılık geliyor. 

Konut kredisi faiz indirimleri yavaşladı mı?

Kurdaki hareketlilik konut kredisi faizlerini etkiler mi?


Geri Dön