19 / 04 / 2024

Konut kredisi faizlerinde son durum ne?

Konut kredisi faizlerinde son durum ne?

Bankaların kredi faz oranları yaklaşık 10 aydır düşüş yönlü hareket ediyordu. Coronavirüsün oluşturduğu ekonomik olumsuzluklar sonrası konut kredisi faizleri yenden yükselişe mi geçti?



Türk Lirasında 2018’de yaşanan sert değer kaybı sonrası yükselen kuru paralel olarak hızlı şekilde artan bankaların kredi faiz oranları 2019 başında düzenlendikten sonra, yılın ikinci yarısından itibaren sert düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın da politika faiz indirimleri ile hızlanan kredi faizler son yılların en düşük seviyelerinde gerled.

Bankaların konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faizleri söz konusu dönemde bazı bankalarda yüzde 3’lerin üzerine çıktıktan sonra hızla gerileyerek psikolojik seviye olan yüzde 1’n altında seviyelere kadar düştü.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de ciddi şekilde etkili olan coronavirüs öncesinde hemen her bankada kredi faizleri yüzde 1’n altında seviyelerde ken yükseliş göstermeye başladı.

Kredi Pazarı'nda yer alan habere göre; ilk olarak ihtiyaç kredisinde başlayan faz artışları sonrasında yüzde 0.79’a kadar inen oranlar birçok bankada yeniden yüzde 1’n üzerine çıktı. Konut kredisinde ise artışlar daha sakin kalırken pek çok bankanın kampanyalı faiz oranları yükseldi.

Taşıt kredisinde ise kamu bankalarının yerli üretim otomobillere destek kredisi kapsamında üretim Türkiye'de yapılan araçlara 5 yıl vadeye kadar aylık yüzde 0.49 faizle kredi kullandırmaya devam ediyor. Söz konusu kred Mart sonunda son bulacakken haziran sonuna kadar uzatıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) coronavirus tedbirler kapsamında ekonomik istikrar paket devreye alınarak bankaları likidite yönünden destekleyip tüketcinin uygun koşullarda kredi taleplerinin karşılanmasını sağlamaya çalışıyor.

Peşinatsız konut kredisi nasıl alınabilir?

Konut kredisi faizleri aylık 0.69’a mı düştü?

Konut kredisi faizlerine koronavirüs etkisi! 


Geri Dön