29 / 03 / 2024

Konut kredisi ile ev alacaklar dikkat!

Konut kredisi ile ev alacaklar dikkat!

Konut kredisi, ev almak isteyenlerin son zamanlarda istese de istemese kullanmak zorunda olduğu bir sistem. Peki konut kredisi başvurusunda neler gerekli..



Hürriyet Gazetesi'nde yer alan haberde Hangikredi.com tarafından hazırlanan konut kredisi başvurusunda hangi soruların sorulacağı detaylarına yer verildi. 


Herkes bir evi olsun ister. Kiminin nakit parası vardır evi hiç düşünmeden alır. Kiminin ise konut kredisi kullanması gerekir. Peki konut kredisi başvurusunda neler sorulur?

 


Gelir durumu

 

Konut kredisi çekecekler için öenmli bir nokta; gelir durumu. Gelir durumu bankalar için önemli kriterlerden biri. Bunun bazı nedenleri var. Öncelikle bankanın onay vereceği tutar, kredisi talep edeceği kişinin gelir durumuna uygun olmalı. Yasal olarak aylık taksit ödemeleri, aylık gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. O nedenle aylık gelir, çekilecek tutar açısından önemli bir konu.


Gelir durumunun banka için önemli olmasının diğer sebebi isekredinin geri ödenmesini garanti altına almak. Bu noktada gelirin belgelenip belgelenemeyeceği sorulur. Geliri belgeleyememek banka açısından olumsuz bir durumdur. Kredi başvurusu sırasında hanenizde yaşayan diğer bireylerin de belgelenmiş gelirlerini bankaya sunmak artı bir durumdur. 


Risk raporu ve kredi notu

Kredi çekilecek banka için diğer konu da KKB’nin sunduğu risk raporu ve kredi notu verileri. Bankalarla olan tüm ilişkileri içeren risk raporu kimlik gibidir. Kredi Kayıt Bürosu Risk Merkezi tarafından hazırlanan risk raporu son beş senelik verileri içerir.Daha önce çekilen krediler, ödeme düzeni, kredi kartı ödemeleri, gecikmiş ödemeler gibi banka geçmişine ait pek çok farklı bilgi risk raporunda yer alır. Risk raporu verileri belli bir puan sistematiği ile kredi notunu oluşturur. İstenilen zamanda istenilen tutarda kredi kullanabilmek için ödemelerin düzenli yapılması gerekir. Böylece kredi notu yükselir. 


Konutun krediye uygunluğu

Kredi çekilecek bankanın, konut kredisi başvurusunda önem verdiği konulardan biri de almak istenilen konutun krediye uygunluğu. Konutun krediye uygunluğu demek tapuyla ilgili yasal işlemlerin tamamlanmış olması demektir. Alınacak konutun krediye uygun olup olmadığı ve satış bedelinin ne kadar olduğu ekspertiz tarafından belirlenir. 


Geri Dön