25 / 04 / 2024

Konut kredisi nasıl iptal edilir?

Konut kredisi nasıl iptal edilir?

Mesken sahibi olmak isteyen kimseler, satın almak istedikleri evi konut kredisi kullanarak satın alabiliyor. Peki onaylanan krediden vazgeçilirse ne olur? Konut kredisi nasıl iptal edilir?



Konut kredisi nasıl iptal edilir?

Mesken sahibi olmak isteyen kimseler, satın almak istedikleri evi; nakit satın almak için yeterli bütçesi olmadığı takdirde, bankalardan konut kredisi kullanarak alabiliyor.


Kredi başvurusunun onaylanması için birtakım kriterlere bakılıyor. İlk olarak kredi için kişinin kredi özgeçmişi inceleniyor. Kredi almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor.


Daha sonra bakılan kriterler ise şu şekilde sıralanıyor: Kişinin toplam geliri, peşinat, taşınmaz malın özellikleri.


Konut kredisi için bankaya başvuruda bulunulmasının ardından, mesken için ekspertiz bir değer belirliyor. Belirlenen değer üzerinden meskene yüzde 75 oranında kredi verilebiliyor.


Peki konut kredisi kullanmaktan vazgeçen kimseler, konut kredisinin iptalini isteyebiliyor mu? Konut kredisi nasıl iptal edilir?


Konut kredisi iptali..

Konut kredisi iptal edilebiliyor. Konut kredisi sözleşmesi imzalanmış ancak tapuda çıkan sorunlardan dolayı alım-satım işlemleri gerçekleşmeyen durumlarda kredi sözleşmesinin banka tarafından iptali gerçekleştirilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'nin verdiği bir karar da bulunuyor.


Bu durumda belli bir oranda, ceza ödenebiliyor. Buna karşın konut kredisinde henüz sözleşme imzalanmamış ise, bankaya sadece kredinin kullanılmak istenmediği söylenebiliyor.


Konut kredisi nasıl devredilir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön