26 / 04 / 2024

Konut kredisi taksitleri ertelenebilir mi?

Konut kredisi taksitleri ertelenebilir mi?

Konut kredisi kullanılarak uzun vadede düşük faiz oranları ile ev sahibi olunabiliyor. Peki, kredi ödeme sürecinde üst üste 2 taksitin ödenmemesi durumunda konut kredisi taksitleri ertelenebilir mi?



Konut kredisi taksitleri ertelenebilir mi?

Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Kredi vadeleri 30 yıla kadar uzayabiliyor. Bu süre boyunca evin tapusuna ipotek konuluyor. Söz konusu ipotek, kredi ödemelerin tamamlanması ile kaldırılıyor.


Konut kredisi faiz tipleri:

Sabit faizli konut kredisi; Kredi vadesi süresince sabit taksitler ile geri ödemesi yapılır. 


Değişken faizli konut kredisi; Bankanın belirlediği kredi endeksine göre aylık kredi taksitleri değişkenlik gösterir. Piyasaların durumuna göre kredi taksitleriniz artar yada azalır. 


Piyasa değişkenlik riski banka ile tüketici arasında paylaşıldığı için değişken faizli konut kredilerinin faiz oranları daha düşüktür.


Kredi ödeme sürecinde üst üste 2 taksitin ödenmemesi durumunda ise temerrüde düşme ve evi kaybetme riski olabiliyor. Peki bu noktada konut kredisi taksitleri ertelenebilir mi?


Konut kredisi erteleme..

Bankaların bu tip durumlar için özel ürünleri bulunuyor. Taksit Ertelemeli konut kredisi ürünü ile bankaya önceden haber vermek şartı ile yılda bir veya 2 kez kredi taksitleri ertelenebiliyor.


Kredi taksitlerinde gecikme ve temerrüd riski yaşanmadan ödemelere devam edilebiliyor. Bu süre içinde nakit akışı planı yapılarak ödemelerde aksama yaşanması da önlenebilir.



Dosya masrafı iadesi için ne yapılmalı?



Geri Dön