24 / 04 / 2024

İcradan alınan evlere konut kredisi kullanılabilir mi?

İcradan alınan evlere konut kredisi kullanılabilir mi?

Kredi kuruluşları ve bankalarım sunduğu konut kredileri ile düşük faiz ve uzun vadede ev sahibi olunabiliyor. Peki, normal yollarla değil de icradan alınan evlere konut kredisi kullanılabilir mi?



İcradan alınan evlere konut kredisi kullanılabilir mi?

Kredi kuruluşları ve bankalarım sunduğu konut kredileri ile  düşük faiz ve uzun vadede ev sahibi olunabiliyor. Konut kredisi verilecek kimselerde aranan özellikler bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Temel olarak aranan şartlar ise, öncelikle konutun krediye uygun olması ve kredi kullanacak kişinin gelirinin kredi taksitlerini ödemeye elverişli olması olarak karşımıza çıkıyor.


Genel koşullar şu şekilde sıralanıyor:

Mortgage almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlar.


Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirler.


Peşinat. Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebilir. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişmektedir.


Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır. Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 


İcradan konut kredisi...

Banka, icradan alınan evin tapu işlemleri sürecinin, normal bir gayrimenkulde uygulanan kredi kullandırım aşamalarına uymaması nedeni ile, kredi kullandırmıyor.


Bunun nedeni ise, icradan satış gerçekleşse bile itiraz sürecinde satışın dava konusu olma riski taşıması. Bu nedenle icra yoluyla satın alınan gayrimenkullere bankalar konut kredisi kullandırmıyor.


Konut kredisi almak için gerekli evraklar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön