19 / 03 / 2024

Konut kredisi talebinin 100 bini aşması bekleniyor!

Konut kredisi talebinin 100 bini aşması bekleniyor!

Kamu bankalarının faiz indirimi kararıyla birlikte konut kredilerine olan talep arttı. Bir haftada 35 bin kişi konut kredisi talebinde bulunurken Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise Eylül ayından itibaren konut kredisine olan talebin aylık 100 bini aşacağını söyledi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun aldığı faiz oranını düşürme kararının ardından dolar/TL’de sert bir düşüş yaşandı. Kredipazarı'nda yer alan habere göre; yaşanan gelişmelerle birlikte kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirdi.

Bir Haftada 14.000 Markalı Konut Satıldı

Yaşanan gelişmeler bir süre durgunluk gösteren sektörde canlanma yarattı. Bir haftada 35.000 kişi ev almak için bankalara kredi talebinde bulundu. 35.000 kişiden 14.000 ise tanınmış markalı konut projelerini talep etti. Talep edilen toplam kredi miktarı ise 5.9 milyar lirayı buldu. Sektör temsilcileri 1,5 yıldır satılmayı bekleyen 500.0000 adet konutun bulunduğunu söylerken faiz indirimiyle beraber bu konutların yüzde 20’sinin satılması ise konut sektörüne hayat verecek.

Talep Alıma Dönüşecek

 Konut kredisi talebinin 100 bini aşması bekleniyor!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, vatandaşların faizlerde fırsat beklediklerini belirterek artan talebin alıma dönüşeceğini söyledi. Elmas, ayrıca, “Vatandaşımızın satış ofisi ziyareti ve yaptığı aramalardan anlıyoruz ki, bekleyen alıcı harekete geçti. Satışlarımız hızlandı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte, sektör temsilcileri olarak yaptığımız kampanyaların da etkisiyle konut satışları daha da artacak. Bankalara bir haftada gelen 35.0000 başvuru, bir ayda 100.000 geçecektir.” sözlerini kaydetti.

Konut Fiyatları Artmadı

 Konut kredisi talebinin 100 bini aşması bekleniyor!

Konut kredilerindeki faiz indiriminin konutların zamlanmadan gelmiş olmasını fırsat olarak nitelendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Bilindiği gibi birçok konut üreticisi geçen yıldan bu yana fiyatlarında büyük bir revizyona gitmedi. Düşük maliyetlerle yaptıkları projelerdeki cazip fiyatları müşterilerine sunmaya devam ediyorlar.” cümlelerini kurdu. “yüzde 50 ila 70 maliyet artışımız var. Ancak bir haftada gelen taleple görüyoruz ki vatandaş konuttan uzaklaşmadı. Her türlü hareketi takip ediyor” diyen Durbakayım, konut sektörünün eski günlerine döneceğini kaydetti. Konut kredisi faiz indirimi kararını yaptıkları kampanyalarla desteklediklerini belirten İNDER Başkanı Durbakayım, “Sektör olarak elimizden geleni yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

1 haftada 14 bin ev satıldı!


Geri Dön