19 / 03 / 2024

1 haftada 14 bin ev satıldı!

1 haftada 14 bin ev satıldı!

Kamu bankaları tarafından başlatılan faiz indirimi konutta bekleyen talebi artırdı. Bir haftada, 35 bin kişi ev almak için harekete geçerken, 14 bin vatandaş ise markalı konutlara akın etti.



Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi kamu bankalarının konut kredisi faizlerini 0.99'a çekmesi bir süredir ev alma talebini erteleyen yatırımcıyı hareketlendirdi. Üç kamu bankasına bir haftada 35 bin talep geldi. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; bankalara gelen talebin yüzde 40'ı yani 14 bini markalı konut projeleri için yapıldı. Sektör temsilcilerine göre 1.5 yıldır satılmayı bekleyen 500 bin konut stoku var. Yapılan faiz indirimiyle, 500 bin ev talebinin yüzde 20'sinin satışının yapılması inşaat sektörüne can suyu olacak.

1 AYDA 100 BIN BAŞVURU

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 1.5 yıldır konut kredi faizi nedeniyle satılması beklenen 500 bin konutun satılamadığını ve vatandaşların faiz fırsatını beklediklerini söyledi. Talebin alıma döneceğini kaydeden Elmas, bankaların faiz indirimi hareketinin bayram ve tatil dönemine denk geldiğini belirtti. Elmas, "Vatandaşımızın satış ofisi ziyareti ve yaptığı aramalardan anlıyoruz ki, bekleyen alıcı harekete geçti. Satışlarımız hızlandı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte, sektör temsilcileri olarak yaptığımız kampanyaların da etkisiyle konut satışları daha da artacak. Bankalara bir haftada gelen 35 bin başvuru, bir ayda 100 bini geçecektir" açıklamasında bulundu. Faiz indiriminin konut fiyatlarının zamlanmadan gelmiş olmasının vatandaş açısından önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise "Bilindiği gibi birçok konut üreticisi geçen yıldan bu yana fiyatlarında büyük bir revizyona gitmedi. Düşük maliyetlerle yaptıkları projelerdeki cazip fiyatları müşterilerine sunmaya devam ediyorlar. Yüzde 50 ila 70 maliyet artışımız var. Ancak bir haftada gelen taleple görüyoruz ki vatandaş konuttan uzaklaşmadı. Her türlü hareketi takip ediyor" şeklinde konuştu. Hükümetin kararlı duruşu, dövizdeki düşüş eğilimi ve faizlerin psikolojik sınırın altına inmesiyle konut sektörünün eski günlerine döneceğini ifade eden Durbakayım, "Faiz indirimi hamlesini yaptığımız kampanyalarla daha da cazip hale getiriyoruz. Sektör olarak elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

5.9 MİLYARLIK KREDİ BAŞVURUSU

Kamu bankalarının konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına düşürmesi kredi talebini rekor seviyeye ulaştırdı. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın ağustos başında konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmeleriyle müşterilerinden gelen talep rekor seviyeye çıkarken, 7 iş gününde 34 bini aşan kişinin 5.9 milyar liralık kredi başvurusunda bulunduğunu açıklandı.

KAMPANYA DOPİNGİ

Son 1 yıldır durgun bir dönemden geçen gayrimenkul sektörü yeniden canlandı. Faizlerin düşmesiyle birlikte markalı konut üreticileri, gayrimenkul yatırımcılarına güven ve moral aşılamak için yarış halinde. Pek çok proje için faiz oranı yüzde 0.99'a düşerken vade 180 aya kadar uzuyor. Bunun yanında şirketler konut alıcılarına indirimden taksit eksiltmeye kadar cazip ek fırsatlar da bulunuyor.

FAİZLER YÜZDE 1'İN ALTINDA

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, 500 bine kadar konut kredilerini 180 ay vade için yüzde 0.99 faizle tüketicilere sunuyor. 500 bin-1 milyon lira arasındaki kredi faizleri 180 ay vadeye kadar yüzde 1.19. 1 milyon lira ve üzeri için 180 ay vadede faiz oranı yüzde 1.39. Ziraat ve Vakıf Katılım'da ise 250 bin TL'ye kadar olan tutarlarda 180 ay vade için kâr oranı 0.99.

Konutta kampanya dönemi!

Faizler inişe geçti!


Geri Dön