25 / 04 / 2024

Konut kredisi yapılandırılır mı?

Konut kredisi yapılandırılır mı?

Faiz oranları yüksek iken kredi çekenler kredi borçlarını yapılandırmak istiyor. Peki konut kredisi yapılandırması nasıl yapılır? 



Kamu bankaları konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmişti. Konut kredisi fazileri yüksek iken kredi çeken vatandaşlar şimdilerde borçlarını yapılandırmak istiyor. 

Yüksek faizli kredi çekenler borçlarını transfer ederek faiz avantajını kullanmak istiyor. Çekilen konut kredileri, Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'a transfer edilebiliyor. Ancak bir bankadan başka bir bankaya konut kredisi aktarması yaaprken dikkatli olunması gerekli. Eğer, aktarılacak kredi bankada ödeyeceğiniz faiz tutarı bazı durumlarda gereken yüzde 1 veya yüzde 2 erken kapama cezasını aşıyorsa kredi transferini yapmalısınız. 

Bu bankaların listesi;

1-Akbank

2-Altenatifbank

3-Anadolubank

4-Denizbank

5-QNB Finansbank

6-Şekerbank

7-Tekfen Bank

8-ICBC Turkey Bank A.Ş.

9-ING Bank

10-Türk Ekonomi Bankası (TEB)

11-Ziraat Bankası

12-Garanti Bankası (Garanti BBVA)

13-Halkbank (Halk Bankası)

14-İş Bankası

15-Vakıfbank

16-Yapı ve Kredi Bankası


Hangi bankalar konut kredisi transferi yapıyor?

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'a konut kredisi transferi yapanlar oldukça karlı çıkıyor. Kamu bankaları diğer bankalardan daha az faiz oranına sahip. Faizsiz bankacılık sloganı ile hareket eden Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım  yüzde 0,99 kar oranı ile birlikte 180 aya kadar taksit seçeneği ile konut kredisi transferi seçeneği sunuyor.

Kredi alınan bankalar kredinin erken kapatılması durumunda belirli bir kesinti yapıyor. Erken ödeme cezası olarak krediyi bir kerede ödemek isteyenlerden ücret talep ediyor. Erken ödeme cezası yaklaşık olarak yüzde 1 veya yüzde 2 civarında. Tüm bu ödeme ve ceza ücretleri dahil olunca tüketicinin krediye toplam maliyeti verilen faiz oranlarından avantajlı ise refinansman olarak yani konut kredisi transferi yapılabiliyor.

Konut Kredisi transfer ve taşımada neler gerekiyor? 

Kredi transferinde konut kredisinde istenen belgeler isteniyor. Dosya masrafı, sigorta, ekspertiz ücretleri gibi konuların da konut kredisinden bir farkı yok. İstenen belgeler şöyle; Krediye konu olan ve satın alınacak olan konutun tapusunun fotokopisi, Kimlik belgesi (Nüfus Cüzdanı, Ehliyet vb.) Aylık gelir belgesi. Ayrıca, ikametgah belgesi veya son 3 ayda adınıza düzenlenmiş olan elektrik, su, doğalgaz, telefon faturası talep edilebilir.

Konut kredisi alabilmek için gerekli belgeler

Kredi başvurusu ön onay aldığında gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için üç temel belge talep edilir. İstenecek belgeler şunlar; nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı. olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz var ise kredi alma ihtimaliniz yüksektir. Düzenli geliri olmayanlar kredi almak için kefil uygulamasını kullanabilir. 

 

Konut kredisi faizlerinde son durum Eylül 2019!


 


Geri Dön