19 / 04 / 2024

Konut kredisinde 70 bin liralık avantaj!

Konut kredisinde 70 bin liralık avantaj!

Piyasada ortalama yüzde 2.15, en düşük yüzde 1.55 seviyesinde olan konut kredisi faizleri enflasyona endeksli kredide yüzde 1.50’ye indi. 500 bin TL'lik kredide en düşük sabit faizli kredi ile enflasyona endeksli kredi arasındaki fark 70 bin TL.




Son dönemlerde konut kredi faizlerinin yüzde 2’lerin üzerinde seyretmesi sebebiyle tüketiciler ev alım kararını da erteliyor. Posta'dan Meltem Kara'nın haberine göre, kredi faizlerinin bu olumsuz etkisini azaltmak için kamu bankaları öncülüğünde geliştirilen ‘enflasyona endeksli konut kredisi’ büyük avantaj sağladı. Piyasada en düşük konut kredisi faizi yüzde 1.55, en yüksek yüzde 2.75'ken enflasyona endeksli kredi ise üzde 1.50’ye indi.

120 AY VADE


Enflasyona endeksli konut kredisini tercih edenlerin kredi faiz oranları  son açıklanan TÜFE’ye banka tarafından belirlenen aylık marjın da eklenmesiyle hesaplanacak. Ardından tüketiciler 3, 6 veya 12 aylık periyotlar seçecek. Kredi faiz oranları da seçtikleri periyotlarda enflasyon oranına göre dönemsel olarak da güncellenecek.

25 PUAN GERİLEDİ

Enflasyona endeksli konut kredisi piyasaya sunulduğunda enflasyon oranı yıllık olarak yüzde 18.71’di. Bu rakama senelik yüzde 2.28 (aylık yüzde 0.19) marj eklendiğinde aylık kredi faizi yüzde 1.75’e denk geliyor. Önceki gün açıklanan Haziran ayı enflasyonunda düşüş görüldü ve senelik enflasyon yüzde 15.72 oldu. Bu rakama banka marjı eklendiğinde de kredi faizi de yüzde 1.50’ye geriledi.

HANGİSİNİ SEÇELİM?

Enflasyonun gelecek aylarda tek haneye inmesi bekleniyor. Bu durum enflasyona endeksli krediyi tercih edenlere  de oldukça avantaj yaratıyor. Öyle ki eğer enflasyon tek hanelere gerilerse konut kredisi faizi de yüzde 1’in altına bile inebilir. Fakat enflasyondaki düşüşle Merkez Bankası’nın da faiz indireceği beklentisi de oluştu. Merkez’in faiz indirmesi sabit faizli konut kredi oranlarında da düşüşe sebep olabilir. Bu durumda eğer sabit faizli kredi avantajlı duruma geçerse, enflasyona endeksli krediyi tercih edenler hiçbir ceza ve masraf ödemeden sabit seçeneğine geçiş yapabilecek.

Konut kredisinde 70 bin liralık avantaj!


Konut kredisi faizleri 1.50'ye geriledi!

Konut kredisi faiz indirimleri hızlanabilir!


Geri Dön