24 / 04 / 2024

Konut kredisinde ara ödeme yapılabilir mi?

Konut kredisinde ara ödeme yapılabilir mi?

Hali hazırda konut kredisi ödemeleri devam eden tüketiciler kredilerinde ara dönemde toplu bir ödeme yapmak isteyebiliyor. Peki, konut kredisinde ara ödeme yapılabilir mi? İşte yanıtı..



Konut kredisinde ara ödeme yapılabilir mi?

Hali hazırda konut kredisi ödemeleri devam eden tüketiciler kredilerinde ara dönemde toplu bir ödeme yapmak isteyebiliyor.


Konut kredisinde yapılan bu ara ödeme refinansman kapsamında gerçekleşiyor. Refinansman, kullanılan kredinin yeniden yapılandırılması olarak ifade ediliyor. 


Bankada kullanılan kredi olanakları arasında yer alan refinansman kredisi ile, kullanılan mevcut kredide değişiklikler yapılabiliyor. Refinansman ile;


-Dönemin düşük faizlerinden yararlanabiliyor.

-Taksitlerinizi azaltabiliyor.

-Daha az faiz ödeyebiliyor.


Yapacağınız ara ödeme mevcut ana para üzerinden düşüyor. Buna göre 100 bin TL kredi borcunuz varsa ve 30 bin TL ara ödeme yapmak istemeniz halinde kalan ana borcunuz 70 bin TL oluyor.


Ancak bu işlemin de bir masrafı bulunuyor. Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Peşinat vermeden konut kredisi alınır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön