28 / 03 / 2024

Konut kredisinde faiz oranı nasıl belirlenir?

Konut kredisinde faiz oranı nasıl belirlenir?

Tüketicilerin haklarının korunması açısından faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemiyor. Peki, konut kredisinde faiz oranı nasıl belirlenir?



Konut kredisinde faiz oranı nasıl belirlenir?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 28 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi gazetede yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan kanunda konut kredisi faiz oranlarına ilişkin esaslara da yer veriliyor.


Bilindiği üzere kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı faiz olarak tanımlanıyor.


Kanuna göre, tüketicilerin haklarının korunması açısından faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemiyor.


Ayrıca, konut kredilerinde kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirleniyor.


Konut kredisi faiz oranı 2014..

MADDE 36 – (1) Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.


(2) Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. 


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez. 


Oranın değişken olarak belirlenmesi hâlinde ise, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı başlangıçta sözleşmede belirlenen azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan endekslerden en düşük olanı baz alınarak değiştirilebilir. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır. 


Bu amaçlarla kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir.


Konut kredisi borcu erken ödenirse ne olur?


Geri Dön