24 / 04 / 2024

Konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur?

Konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur?

Konut sahibi olmak isteyen kimseler, bankaların uzun vadeli ve düşük faizli konut kredisi paketlerinden faydalanabiliyor. Konut kredisinin yanında bazı sigortalar yapılıyor. Peki, konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur?



Konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur?

Konut sahibi olmak isteyen ancak elinde yeterli nakit parası olmayan kimseler, bankaların uzun vadeli ve düşük faizli konut kredisi paketlerinden faydalanabiliyor.


Bankalardan kredi kullanan kimselere, bankalar çeşitli sigortalar yapabiliyor. Peki, konut kredisinde sigorta yapmak zorunlu mudur? Kredide zorunlu olan sigortalar hangisidir?


Konut kredisi kullandırım aşamasında tüketiciden yaptırılması istenen sigortalar arasında konut sigortası yer alıyor. Konut sigortası, tamamen isteğe bağlı olup, kanunen de yaptırılması zorunlu olmuyor.


Bu sigorta; evin hırsızlık, sel baskını gibi sigorta poliçesinde belirtilen risklere karşı koruma altına alan bir sigorta tipi olarak nitelendiriliyor.


Bu nedenle bireysel yaşam sigortası (hayat sigortası) ve konut sigortası konut kredisi için zorunlu sigortalar olarak bilinirken aslında, konut kredisi için zorunlu olmayan sigortalar arasında yer alıyor. Ancak DASK sigortası konut kredisinde zorunlu olan sigorta olarak karşımıza çıkıyor.


DASK sigortası nerede yaptırılır?

Konuta veya işyerine DASK poliçesi yaptırmak için, bu sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine gerekli belgelerle başvuruda bulunmanız yeterli oluyor.


DASK için gereken belgeler..

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin  brüt yüzölçümü 

* Meskenin  kullanım şekli 


Konut kredisi bağlı kredi sözleşmesi nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön